Testvérféltékenység - Avagy ki kapta a nagyobb szelet tortát?

A testvérek, akik újra és újra képesek harcolni és kiabálni egy plüss állaton, vagy egy szelet pizzán is. Hányszor kellett már döntő bírónak lenned kettejük között hasonló helyzetekben? Frusztráló, leterhelő, és végső soron egyszerűen csak kimerítő az állandó cicaharc.

 
Cikkünkben összegyűjtöttünk nektek 10 tippet, amely segíthet az ilyen helyzeteket megkönnyíteni.

 A rivalizálás elkerülhetetlen, de kezelhető

 Az első lépés, hogy családként könnyebben tudjuk kezelni az ilyen helyzeteket, hogy megértsük az esetek miértjét. A gyerekek nem azon vitáznak, mert az egyik játék jobb, a másik szelet torta pedig nagyobb. A viták mögött inkább a családi dinamika, vagy a születési sorrend az, ami dominál.

A versenyzés a figyelmünkért, és a fejlődési szakaszok közötti különbségek féltékenységhez vagy különböző félreértésekhez vezethetnek. A rivalizálás később az önértékelésükben és a baráti kapcsolataik során is hatással lesz majd az életükben. A legtöbb esetben az olyan tényezőkön, mint a korkülönbség vagy a temperamentum nem tudunk változtatni. Tehát azok a dolgok, amelyek a testvéreket féltékennyé teszik - megváltoztathatatlanok.

De nincsen minden remény veszve! Nincs olyan mód, amivel nullára tudjuk csökkenteni, de vannak módok, amelyekkel minimalizálhatjuk a konfliktusok számát. Kis lépések is nagy változásokat hozhatnak.

Hogyan alakítsuk ki a család dinamikáját?

Öt módot mutatunk be, amivel olyan család dinamikát alkothatunk ahol a testvér féltékenység ritkaság, és nem a mindennapi rutin része:

Maradj nyugodt, csendes és kontrollált: Figyelj arra, hogy a gyerekeid mit csinálnak, hogy megakadályozhasd, hogy kitörjön a baj. Maradj nyugodt, és a gyerekeid ugyanezt tanulják majd meg tőled.

Kreálj kooperatív környezetet: Kerüld el, hogy egymással versenyeztesd vagy egymáshoz hasonlítsd a gyerekeidet. Ehelyett inkább teremts alkalmakat, hogy együtt működjenek és kompromisszumokat kössenek. Ne felejts el jó példát statuálni, hogyan működnek együtt a felnőttek. Ha a gyermeked azt látja, hogy becsapod az ajtót, és hangosan kiabálsz a viták során, akkor sokkal nagyobb eséllyel fognak ők is így viselkedni, hiszen azt fogják hinni, hogy ez a jó mód rá, hogy a problémáikat kezeljék.

Mindenki egyedi: A gyerekek kevésbé hajlamosak a vitákra ha azt érzik, hogy egyedi módon kezeled őket. Hagyd abba a címkézést és add úgy tudtukra, hogy különlegesek, hogy külön külön is töltesz velük időt. Ha az egyik gyermeked imád kint futkosni, akkor kapd fel a sportcipőd és irány ki a napsütésre. Ha a másik inkább könyveket szeret olvasni, akkor bújj oda hozzájuk. Emellett mindenkinek legyen meg a maga tere és ideje is, amikor egyedül lehet ha szeretne.

Családi idő: A családi vacsorák, társasjátékok, a parkban töltött idő remek mód arra, hogy a gyerekekkel szorosabb legyen a kötelék és több közös emléketek lehessen. Ezek a közös pillanatok kevésbé adnak lehetőséget rá, hogy viták alakuljanak ki, viszont több lehetőséget biztosítanak ahhoz, hogy veled legyenek.

Igazságosan dönts, ne egyenlően: A fair döntések alapvetően fontosak, de ez nem mindig jelenti azt, hogy egyenlően is kell bírálnod őket. A büntetések és jutalmak mértékét és milyenségét a gyermeked egyedi tulajdonságai szerint válaszd ki. Például nem kell ugyanazt a játékot megvenned mindkét gyermekednek, hiszen jobb, ha inkább a saját koruk és érdeklődésük szerint választasz valamit. Ennek az igazságosságnak sok jótékony hatását fogjátok majd tapasztalni.

Beavatkozás a testvérviszályokba

Mit tegyél az elkerülhetetlen harcok esetén?

Kettőn áll a vásár: Ritkán vagyunk abban a helyzetben, hogy az egész vitát van lehetőségünk végig követni. Éppen ezért mindkét gyermek álláspontját és történetét hallgasd meg, mielőtt reagálsz az eseményekre.

Adj a gyermekeknek probléma-megoldó eszközöket. A jövőbeli viták elkerülése érdekében használd a konfliktust, mint lehetőséget arra, hogy gyermekeid számára eszközöket biztosíts a jövőbeli problémák megoldásához. Mutasd be, hogyan köthetnek kompromisszumot, oszthatják meg vagy közelíthetnek hasonló helyzethez pozitívabb, megfelelőbb módon.

A büntetések négyszemközt történjenek. Ha szükséges a büntetés, kerüld el, hogy mindenki előtt folytatod ezt a beszélgetést. Ez szégyenérzetet kelthet a gyermeknek a testvére előtt, amivel csak még inkább távolabb kerülnek egymástól. Ezek az alkalmak a tanulásra adnak lehetőséget - ne rendezzünk jelenetet.

Családi gyűlések. Hívd össze a családot, ahol mindenkinek lesz lehetősége, hogy elmondja, amit szeretne. Ez szintén egy jó lehetőség arra, hogy tisztázzátok a család szabályait, amit mindenki el tud fogadni. Ezeket a szabályokat érdemes olyan központi helyen elhelyezni mint a konyha vagy a nappali, hogy mindenki láthassa, hogy mi kell hozzá, hogy egy boldog és kiegyensúlyozott családot alkothassatok.

Legújabb termékeink

Neked ajánlott termékek

Tovább a termékekhez