Szeptemberi iskolakezdés - Hogyan készüljünk fel?

Akár először megy gyermeked iskolába ősztől, akár már iskolás, mindenképpen szükséges, hogy felkészítsd lelkileg és fizikailag is arra, hogy mi fog rá várni. Érdemes legalább az utolsó 1-2 nyári hetet erre szánni, hiszen így lesz a lehető leggördülékenyebb az első hét. Hiszen mennyivel jobb nyugodtan és összeszedetten kezdeni az évet, mint rohanva, kapkodva és idegesen. 

Győződj meg róla, hogy minden felszerelés készen áll

Új tolltartó, hátitáska, tornazsák, füzetek... Ismerős a lista? Az iskolakezdés mindig sok új dolog beszerzésével jár, főleg ha a gyermeked most megy első osztályba. Készüljetek együtt az iskolakezdésre, menjetek el közösen bevásárolni, és hagyd, hogy segítsen kiválasztani azokat a dolgokat, amire szüksége van. Sokkal szívesebben és lelkesebben fogja kezdeni az új tanévet akkor, ha olyan kiegészítői vannak, amelyek megfelelnek a saját ízlésének és személyiségének. Ha ezek megvannak, akkor érdemes mindent felcímkézni és névvel ellátni. Ha még csak most kezdi az elsőt, hasznos tud lenni, ha egyedi matricákat rendelsz és azokkal látod el a dolgait, így még egyszerűbb beazonosítani, hogy mik tartoznak hozzá, amíg nem tud olvasni.

Vissza a napi rutinhoz

Az iskolakezdés előtti héten már érdemes a gyerkőcöt hozzászoktatni újra a hétköznapi rutinhoz. A lefekvés ideje legyen korábban, a reggeli ágyban ejtőzések pedig rövidebbek. Gyakoroljátok azt, hogy időben el kell készülni mindennel: reggeli, fogmosás, fésülködés, öltözés - még akkor is ha nem mentek aznap sehova, hogy az első 'éles' iskolai hetet ne kelljen állandó rohanással és feszültségben tölteni. Az iskolai napok menetrendjéhez igazítsátok az ebéd és vacsora időpontját is.

Próbáljátok meg egy kicsit a tanulás felé is terelni a figyelmüket, de ezt mindenképpen játékos formában tegyétek. Süssetek például közösen tortát, ahol ő méri le és olvassa fel a hozzávalókat, vagy játsszatok több boltos játékot, ahol a vásárlás imitálásánál gyakorolhatjátok a számolást.

Erősítsd meg bennük az új tanévhez való pozitív hozzáállást

Beszélgess a gyerekeiddel az új tanévről és keressetek dolgokat, amiket várnak, illetve próbáld meg a beszélgetés témáját a félelmeikre is irányítani. Biztosítsd őket arról, hogy bármi történjék is neked bármit elmondhatnak, és bármikor számíthatnak rád.

Összességében próbáld meg az iskolát pozitív fényben feltüntetni. Szülőként is sok aggodalommal járhat az iskolakezdés, főleg ha most fogja kezdeni az első osztályt gyermekünk - de ha mi aggódunk, akkor nagyobb eséllyel fogja a gyermekünk is ezt a hozzáállást átvenni tőlünk. Beszélgessetek a sok mókás eseményről amelyek várnak majd rá, arról, hogy milyen jó lesz majd újra a barátaikkal lenni vagy új barátokat szerezni. Így inkább egy izgalmasnak lehetőségként tekintenek majd az új tanévre, nem pedig valamire, ami miatt aggódniuk kellene.

Legújabb termékeink

Neked ajánlott termékek

Tovább a termékekhez