A hordozás 10 legnagyobb előnye

Ha volt már újszülöttel dolgod, akkor biztosan ismerős az érzés, amikor órákon keresztül kell karjaidban ringatod a csöppséget. Ez teljesen normális, hiszen a babák a közeledben szeretnének lenni, és érezni, ahogy fogod őket. De ez a szükséglet igazán trükkössé teheti a hétköznapokat, nemde? Hogyan töltesz magadnak akár csak egy pohár vizet? Hogyan mész el bevásárolni? Mikor tudsz minőségi időt tölteni a testévérel? De akár egy egyszerű üzenet megírása is problémát okoz.

 

Mi a megoldás? Egy szó: hordozókendő.

A hordozókendő használata már évszázadok óta az emberiség része. A nomád emberek kezdték el így hordani a babájukat, hiszen sokkal egyszerűbb volt így utazni velük. Afrikában vagy Mexikóban ennek ma is nagy hagyománya van a családok körében. Az elmúlt pár évben ez az régi tradíció berobbant az Egyesült Államokban is, aminek azaz oka, hogy az emberek rájöttek: mindkét félnek a legjobbat nyújtja, hiszen a gyermek a közelünkben lehet, miközben kezeink felszabadultak.

Cikkünkben bemutatunk neked 10 olyan szempontot, ami a hordozás testi és lelki előnyeit sorolja fel: az anya és baba nézőpontjából egyaránt.

 

  1. Megkönnyíti az utazásokat

A hordozókendő lehetővé teszi, hogy ne babakocsiban vagy a kezedben cipelve kelljen egyik helyről a másikra közlekedned babáddal. Sokkal egyszerűbb így csak felkapni a hordozókendőt és elszaladni bármiért gyermekünkkel, amire éppen szükségünk van.

 

  1. Megnyugtatja a babát

Tanulmányok szerint azok a gyermekek, akiket a szülei hordoznak kevesebbet sírnak. Minél többet lehet a közelünkben annál nyugodtabb, és annál több időt tölt a csendes megfigyeléssel, amiből a legtöbbet tanul a külvilágról.

 

  1. A kognitív és szociális fejlődésének is jót tesz

Ha gyermekünk kevesebb időt tölt sírással, több ideje van interakcióba lépni a környezetével. A hordozott babák azt látják és hallják, amit a szüleik is így jobban bevonódnak a mindennapi életükbe. Az, hogy a gyermeked a közeledben lehet, lehetővé teszi, hogy könnyedén reagálj a jelzéseire és többször érj hozzájuk. Ez együttesen fokozza a tanulást és a kognitív készségeit, és az egész jólétét.

 

  1. Jót tesz a testüknek és lelküknek

A babák hordozása fizikailag és lelkileg is jót tesz számukra. Segít megelőzni a lapos fej szindrómát (plagiocephaly) és az emésztést is támogatja. Továbbá a hordozó megtanítja őket, hogy bizonyos izomcsoportjaival egyensúlyban tartsák magukat.

 

  1. Egyszerű szoptatás

Egy kis gyakorlásba kerül, de ha egyszer ráérzel olyan könnyedén megy a szoptatás hordozókendővel, hogy a körülötted lévők szinte észre sem fogják venni.

 

  1. Gyorsabban haladsz a tennivalókkal

Tulajdonképpen az egész életedet megkönnyíti, hiszen a szabad kezeiddel bármilyen tevékenységet el tudsz végezni, miközben a babádra is figyelsz. Lehetséges így tenni-venni a ház körül, főzni, dolgozni sétálni menni, és ami a legfontosabb: ha több gyermekes szülő vagy, sokkal minőségibb időt tudsz így tölteni a testvérével is. Fogni az egyik gyermeked kezét, miközben a másik rajtad szuszog. Hát nem csodálatos?

 

  1. Segíti a kötődés kialakulását

A babád hordozása során sokkal nagyobb eséllyel fogsz hozzá beszélni, vagy interakcióba lépni vele. Ezek tökéletesek ahhoz, hogy megtaláld újra azt a szoros kapcsolódást, ami akkor volt köztetek, amikor a pocakodban volt. Ez idő alatt sokkal könnyebben megtanulod értelmezni a jelzéseit, ami segít, hogy magabiztosabbnak érezd magad szülőként, ahogyan elsajátítod a szülőség csínját-bínját.

 

  1. A kutatások szerint csökkenti a szülés utáni depressziót

Ez a fajta önbizalom növelés segítheti az anyává válás folyamatát is, és támogathatja az újdonsült anyuka mentális egészségét. Továbbá a hordozó segít megtörni a szociális izolációt azzal, hogy egyszerűbbek így a séták, a baráti találkozók - azaz hasonlóan aktívnak maradni, mint a gyermek érkezése előtt. Továbbá a hordozó növeli annak az időnek a számát, amit test a testhez érve töltetek a babátokkal, ami pedig kutatások szerint csökkentheti a szülés utáni depressziót.

 

  1. Az apukák és a többi családtag számára is tökéletes

A hordozókkal nem az anyuka lesz az egyetlen, aki szoros kötődést tud kialakítani a babával. Ez az apukák számára is egy olyan tevékenység, amelyet bármikor csinálhatnak, hogy megnyugtassa a gyermeket, vagy napi tevékenységei közben is tudjon a gyermekével időt tölteni. 

 

  1. Az emberek nem érnek annyit a babához

Az emberek többsége eredendően szereti a babákat, és ha szeretnek valamit meg is akarják majd érinteni. Valljuk be azonban, hogy mi nem mindig fogadjuk kitörő örömmel, amikor idegenek az utcán nyúlnak gyermekünkhöz, főleg a téli betegségek időszakában. Egy babakocsiba sokkal könnyebb benyúlni, mint a szülő mellkasát megközelíteni.

 

Tetszett a cikkünk? Ha szeretnéd te is hordozni gyermekedet, válogass a mommies.hu honlapján a különböző színű és mintájú hordozókendőink közül, amelyeket most akciós áron szerezhetsz be!

Legújabb termékeink

Neked ajánlott termékek

Tovább a termékekhez