A hordozás 10 legnagyobb előnye

dátum: July 16, 2021

Ha volt már újszülöttel dolgod, akkor biztosan ismerős az érzés, amikor órákon keresztül kell karjaidban ringatod a csöppséget. Ez teljesen normális, hiszen a babák a közeledben szeretnének lenni, és érezni, ahogy fogod őket. De ez a szükséglet igazán trükkössé teheti a hétköznapokat, nemde? Hogyan töltesz magadnak akár csak egy pohár vizet? Hogyan mész el bevásárolni? Mikor tudsz minőségi időt tölteni a testévérel? De akár egy egyszerű üzenet megírása is problémát okoz.

 

Mi a megoldás? Egy szó: hordozókendő.

A hordozókendő használata már évszázadok óta az emberiség része. A nomád emberek kezdték el így hordani a babájukat, hiszen sokkal egyszerűbb volt így utazni velük. Afrikában vagy Mexikóban ennek ma is nagy hagyománya van a családok körében. Az elmúlt pár évben ez az régi tradíció berobbant az Egyesült Államokban is, aminek azaz oka, hogy az emberek rájöttek: mindkét félnek a legjobbat nyújtja, hiszen a gyermek a közelünkben lehet, miközben kezeink felszabadultak.

Cikkünkben bemutatunk neked 10 olyan szempontot, ami a hordozás testi és lelki előnyeit sorolja fel: az anya és baba nézőpontjából egyaránt.

 

  1. Megkönnyíti az utazásokat

A hordozókendő lehetővé teszi, hogy ne babakocsiban vagy a kezedben cipelve kelljen egyik helyről a másikra közlekedned babáddal. Sokkal egyszerűbb így csak felkapni a hordozókendőt és elszaladni bármiért gyermekünkkel, amire éppen szükségünk van.

 

  1. Megnyugtatja a babát

Tanulmányok szerint azok a gyermekek, akiket a szülei hordoznak kevesebbet sírnak. Minél többet lehet a közelünkben annál nyugodtabb, és annál több időt tölt a csendes megfigyeléssel, amiből a legtöbbet tanul a külvilágról.

 

  1. A kognitív és szociális fejlődésének is jót tesz

Ha gyermekünk kevesebb időt tölt sírással, több ideje van interakcióba lépni a környezetével. A hordozott babák azt látják és hallják, amit a szüleik is így jobban bevonódnak a mindennapi életükbe. Az, hogy a gyermeked a közeledben lehet, lehetővé teszi, hogy könnyedén reagálj a jelzéseire és többször érj hozzájuk. Ez együttesen fokozza a tanulást és a kognitív készségeit, és az egész jólétét.

 

  1. Jót tesz a testüknek és lelküknek

A babák hordozása fizikailag és lelkileg is jót tesz számukra. Segít megelőzni a lapos fej szindrómát (plagiocephaly) és az emésztést is támogatja. Továbbá a hordozó megtanítja őket, hogy bizonyos izomcsoportjaival egyensúlyban tartsák magukat.

 

  1. Egyszerű szoptatás

Egy kis gyakorlásba kerül, de ha egyszer ráérzel olyan könnyedén megy a szoptatás hordozókendővel, hogy a körülötted lévők szinte észre sem fogják venni.

 

  1. Gyorsabban haladsz a tennivalókkal

Tulajdonképpen az egész életedet megkönnyíti, hiszen a szabad kezeiddel bármilyen tevékenységet el tudsz végezni, miközben a babádra is figyelsz. Lehetséges így tenni-venni a ház körül, főzni, dolgozni sétálni menni, és ami a legfontosabb: ha több gyermekes szülő vagy, sokkal minőségibb időt tudsz így tölteni a testvérével is. Fogni az egyik gyermeked kezét, miközben a másik rajtad szuszog. Hát nem csodálatos?

 

  1. Segíti a kötődés kialakulását

A babád hordozása során sokkal nagyobb eséllyel fogsz hozzá beszélni, vagy interakcióba lépni vele. Ezek tökéletesek ahhoz, hogy megtaláld újra azt a szoros kapcsolódást, ami akkor volt köztetek, amikor a pocakodban volt. Ez idő alatt sokkal könnyebben megtanulod értelmezni a jelzéseit, ami segít, hogy magabiztosabbnak érezd magad szülőként, ahogyan elsajátítod a szülőség csínját-bínját.

 

  1. A kutatások szerint csökkenti a szülés utáni depressziót

Ez a fajta önbizalom növelés segítheti az anyává válás folyamatát is, és támogathatja az újdonsült anyuka mentális egészségét. Továbbá a hordozó segít megtörni a szociális izolációt azzal, hogy egyszerűbbek így a séták, a baráti találkozók - azaz hasonlóan aktívnak maradni, mint a gyermek érkezése előtt. Továbbá a hordozó növeli annak az időnek a számát, amit test a testhez érve töltetek a babátokkal, ami pedig kutatások szerint csökkentheti a szülés utáni depressziót.

 

  1. Az apukák és a többi családtag számára is tökéletes

A hordozókkal nem az anyuka lesz az egyetlen, aki szoros kötődést tud kialakítani a babával. Ez az apukák számára is egy olyan tevékenység, amelyet bármikor csinálhatnak, hogy megnyugtassa a gyermeket, vagy napi tevékenységei közben is tudjon a gyermekével időt tölteni. 

 

  1. Az emberek nem érnek annyit a babához

Az emberek többsége eredendően szereti a babákat, és ha szeretnek valamit meg is akarják majd érinteni. Valljuk be azonban, hogy mi nem mindig fogadjuk kitörő örömmel, amikor idegenek az utcán nyúlnak gyermekünkhöz, főleg a téli betegségek időszakában. Egy babakocsiba sokkal könnyebb benyúlni, mint a szülő mellkasát megközelíteni.

Tetszett a cikkünk? Ha szeretnéd te is hordozni gyermekedet, válogass a mommies.hu honlapján a különböző színű és mintájú hordozókendőink közül, amelyeket most akciós áron szerezhetsz be!

Kapcsolódó Cikkek

Kézműves ötletek a nyári szünetre
Kézműves ötletek a nyári szünetre
Itt a nyári szünet és nem tudod hogyan foglalhatnád le a csemetédet? Ha már unjátok a játszóterez...
Elolvasom
Hurrá, nyaralunk! Tippek babák fényvédeleméhez
Hurrá, nyaralunk! Tippek babák fényvédeleméhez
Gyermek nélkül az élet teljesen más volt. Megvolt a szépsége a felelősségektől mentes, korlátok n...
Elolvasom
10 tipp, amire minden válogatós gyerek anyukája várt
10 tipp, amire minden válogatós gyerek anyukája várt
Biztosan mindannyian találkoztunk már válogatós gyerekkel, vagy pont mi magunk voltunk azok gyere...
Elolvasom
Vissza az oldal tetejére
Promo box

Valaki épp most vásárolta:

Product name

info info