5 tipp, hogy megtanulj magadra is figyelni - "Én-idő" anyukáknak

Hogyan lehet reálisan prioritássá tenni az öngondoskodást, ha nincs rá időnk?

Lehet, hogy az “én-idő” és az öngondoskodás az utolsó dolog, ami most eszedbe jut a rengeteg elfoglaltságod miatt; annak ellenére, hogy alapvető fontosságú az egészség és a jólét szempontjából. Különösen most fontos, amikor a külvilág hírei nyomasztóak, hogy gondoskodjunk a mentális egészségünkről, hiszen csak így tudunk gyermekeink életében is igazán jelen lenni. 

Ne feledjük, ha jó példát mutatunk a gyerekeinknek, az későbbiekben az ő életükben is sokat számít majd, és ők is könnyebben megtanulják, hogyan szakítsanak időt mentális egészségükre. 

1. Töltsd tele a TE poharadat

Szülőként mindig másokról gondoskodunk. Az aggódás, a főzés, az etetés, a pelenkázás, az orrtörlés, a takarítás, az időbeosztás, a bevásárlás, a munka és az álmatlan éjszakák örvénye kimerít és kimerít. A mások igényeivel való folyamatos törődés körforgása nem hagy időt a saját szükségleteinkre.

De üres pohárból nem lehet önteni. Ha először önmagadat szolgálod, akkor tudsz a legjobban szolgálni másokat is. Ez nem önzőség, ez csak alapvető önbecsülés. Valami, amit szeretnéd, ha a gyerekeid is megtanulnának, igaz?

Találj módot arra, hogy az öngondoskodás prioritás legyen. A világ várhat, amíg te tartasz egy kis szünetet, hogy elmenj sétálni, elolvass egy könyvet, folytass egy olyan hobbit, amit szeretsz, jógázz, készíts egészséges ételeket, vagy akár szundíts egy nagyot.

2.Mozgááás

Az öngondoskodás megvalósításának egyik legfontosabb módja a testmozgás. Tudom, tudom, ezt már milliószor hallottad. "De nincs rá energiám vagy időm, nehéz, unalmas" - mondhatod.

De nem kell, hogy ilyen bonyolult legyen. Nem kell naponta órákat edzéssel töltened, drága felszerelést venned, órákra járnod, “kiképző tábor” stílusban kínoznod magad, vagy akár edzőterembe járnod (kivéve persze, ha ezeket te szereted).

Csak mozgasd meg a tested. Találj valamit, amit tényleg élvezel. Sétálj, táncolj, vagy kövess egy egyszerű otthoni edzéstervet a nappalidban. Élénkítőnek fogod találni, és meg fogsz lepődni, hogy mennyi csodálatos dolgot tesz az életedben: növeli az energiát és az immunitást, javítja az alvásodat, és még a gondolkodásodat is tisztábbá teszi. Arról nem is beszélve, hogy remek példát mutatsz majd a gyerekeidnek, amit követni fognak: dupla győzelem!

3. "Unatkozom."

Két kis szó, amit minden szülő retteg hallani. Ez a mondat őrjöngve indít el minket arra, hogy kiguglizzuk, mit csináljunk, milyen Pinterest-es rágcsálnivalókat készítsünk, milyen helyi rendezvényekre menjünk, és milyen kézműves foglalkozásokat készíthetünk vécépapírcsövekből. Aztán, amikor az utódaink úgy döntenek, hogy ezek közül egyik sem elfogadható, felemeljük a kezünket, és csak egy újabb órát adunk nekik a képernyő előtt.

Miért gondoljuk, hogy mindig szórakoztatnunk kell a gyerekeinket?

HAGYJUK ŐKET UNATKOZNI.

Ezt mindenki megtapasztalja. Soha senki nem halt bele. Ez nem olyasmi, amitől meg kell védeni a gyerekeinket.

Az unatkozásnak valójában mindenféle előnye van. Az unalom elősegíti a kreativitást. Amikor egy gyerek eléri azt az állapotot, amikor már nincs mit tennie, az agya elkezd igazán tüzelni. Az unatkozó gondolatok innovatív gondolatokhoz vezetnek, ami jó dolog.

Ki fognak találni valamit, amit csinálhatnak, függetlenül attól, hogy előtte mennyit nyafognak. Ha tényleg segítségre van szükségük, készítsünk velük egy listát, amelyhez bármikor visszatérhetnek. Ha ez nem működik, mindig készíthetsz egy újat a házimunkákról, vagy megkérheted őket, hogy segítsenek takarítani. Hirtelen minden más is ó-ó-deszórakoztatóvá válik!

Ha mindig kézbe kapják a tennivalókat, hogyan fognak valaha is megbirkózni önmagukkal? Az állandó dédelgetés és figyelem ahhoz vezethet, hogy egész életükben ezt várják majd. Hagyd, hogy elkezdjenek önállóan gondolkodni.

Ne feledd, ha megtanulják, hogyan szórakoztassák magukat, az segít a problémamegoldó készség, a motiváció és a saját érdeklődési körük kialakításában - mindez hozzájárul az egészséges pszichológiai fejlődéshez és a tiszta énérzethez.

Ne érts félre, nem azt mondjuk, hogy hagyd figyelmen kívül a gyerekeidet. Nagyszerű, ha időt töltesz velük, és együtt csinálsz velük dolgokat, de az is rendben van, sőt, néha még hasznos is, ha hagyod, hogy maguk találják ki a dolgokat.

Bónusz: még az is lehet, hogy még egy kis értékes énidőre is szert tehetsz.

4. Vonulj el 

Bár valószínűleg a legtöbbször nem tudsz naponta szundikálni, vagy kivonni magadat a frusztráló pillanatok alól - otthon keríts magadnak egy kis időt az elvonulásra. Ha szünetre van szükséged, csak menj át egy másik szobába, és hűtsd le magad egy kicsit. Lélegezz! Valószínűleg sokkal ésszerűbb és összeszedettebb leszel, amikor visszatérsz.

5. Szánj időt a hygge-re… Mire?

A hygge (ejtsd: hügge) egy dán kifejezés, amely "a meghittség és a kényelmes együttlét minőségét jelenti, amely az elégedettség vagy a jólét érzését kelti". Valószínűleg ez az egyik oka annak, hogy Dániát tartják a világ legboldogabb országának.

Sajnos a mi rohanó kultúránkban a pihenést lustaságnak vagy alulteljesítésnek tekintjük. Hallgattasd el a belső kritikus hangodat, és mindenki mást, akinek a véleményére nincs szükséged. Egy kis szünetet tartani nem csak szép, hanem szükséges is.

Ahogyan a megfelelő alvás létfontosságú az általános egészséghez és működéshez, a hygge stílusú szellemi pihenés többek között felfrissültté, örömtelivé és produktívabbá tehet.

Szóval vegyél egy kiadós adag hygge-t, bárhogyan is illik hozzád. Lassíts le egy bögre forró kakaó vagy kávé mellett, élvezd a családi moziestet, húzz fel egy meleg, szőrös papucsot, hallgass zenét, nézz Netflixet és lazíts, találkozz a barátokkal, süss sütiket, lazíts vízparton... bármi, amitől megnyugodva és otthonosan érzed magad. Próbáld meg ezt rendszeressé tenni az életedben.

Ez egy életstílus, nem csak egy alkalmi dolog.

Legújabb termékeink

Neked ajánlott termékek

Tovább a termékekhez