Szabad-e a babáknak gyógynövényes teákat adni?

Sokan a gyógynövény alapú teákra esküsznek, ha valamiféle betegségről vagy éppenséggel egészség megőrzésről van szó. Mivel teljesen természetes hatóanyagokat tartalmaz gyakran felmerül a kérdés, hogy adható-e babáknak, ha nem szeretnénk gyógyszerekkel terhelni a kicsiket. Az alábbiakban megtudhatod mi a jó, és mi az, amit nem ajánlott adni babádnak.

Attól hogy gyógy nem biztos, hogy adható

Legalább is a babáknak nem. Ne feledjük, hogy a csecsemők szervezete nem úgy reagál sok mindenre mint a felnőtteké. Tehát, ami belőlünk nem vált ki hatást, az belőlük kiválthat. Nagyon fontos első körben, hogy ha úgy döntünk, hogy gyógyteát alkalmazunk gyermekünkön, mindenképpen gyógyszertári minőséggel próbálkozzunk, hiszen az nem tartalmaz semmi olyan plusz összetevőt, ami rossz hatással lehet a kicsire. Ezért kerülni kell a bolti készítményeket, mert azok tartósítószert és egyéb káros anyagokat tartalmazhatnak.

A legtöbb gyógyhatású tea nem alkalmazható négy hónapos kor előtt. Első körben legjobb szárított gyümölcsből/virág terméséből (csipkebogyó, hibiszkusz, alma) készült teát választani.

Amiket kis mennyiségben, vagy egyáltalán ne adj

A következőkben felsoroljuk a babák szervezetére nem jó hatást kifejtő teákat amiket csak nagyobb korban, vagy nagyon kis mennyiségben alkalmanként adhatunk a piciknek.

Kamilla: Habár az egyik legelterjedtebb és természetes orvosságnak számít, kisgyerekeknél fokozottan ügyeljünk a használatára, vagy inkább teljesen kerüljük el, az arra érzékenyeknél ugyanis igen komoly gyulladásos tüneteteket okozhat. Híg forrázatát teaként alkalmazhatjuk, de kizárólag alkalmanként, betegség esetén, huzamosabb ideig semmiképp.

Menta: Inhalálásra semmiképpen se alkalmazzuk ezt a gyógynövényt gyerekeknél, mert erős aromája belélegezve légúti görcsöket okozhat.

Orbáncfű, echinacea, csalán: magas hatóanyagtartalmuk miatt ezek a növények is kerülendőek 12 éves kor alatt.

Hársfavirág: 5-6 éves kor fölött, megfázás esetén alkalmazható rövidebb ideig, de egyéb esetekben inkább kerüljük a kicsiknél.

Méz: bár nem gyógynövény, de házi orvosságnak tekinthető, ezért szót ejtek róla. Egy éves kor alatt allergizáló hatása miatt nem javasolt a fogyasztása.

Milyen gyógyteák adhatóak?

Csipkerózsa és hibiszkusz: Ezek a teák bővelkednek antioxidánsokban – flavonoidokban és C-vitaminban. Mindkét növénynek magas a vas- és egyéb ásványi anyag tartalma, mint pl. kálium, magnézium. Ennek köszönhető, hogy a fáradság ellenszereként és a vérszegénység enyhítésére is alkalmazható.

Gyümölcsteák: úgy, ahogyan gyümölcsöket is szívesen adsz kicsidnek, úgy a szárított gyümölcsből készült teákat is nyugodtan adhatod a kicsiknek.

Édeskömény: elsősorban az emésztési panaszokra, szélhajtó, valamint gyomor-, és bélgörcsoldó.