Okok, amiért Montessori évről évre népszerűbb - Mommies.hu

A gyermek cseperedésének legkedvesebb pillanatai közé tartoznak azok az apró hétköznapi momentumok, amiket mi teljesen természetesnek veszünk, ő azonban igazi meglepettséggel vizslat. 

Ezek legtöbbször olyan dolgok, amiket mi gondolkodás nélkül megcsinálunk, észre sem vesszük őket - számukra azonban kihívást jelenthetnek, vagy nehéz megérteniük a működését. 

Ide tartoznak olyan cselekedetek is, mint az ételek elkészítése, öltözködés, takarítás, hétköznapi eszközök kezelése és így tovább. 

A Montessori-módszer egyik jellemzője, hogy teljes mértékben épít a gyermek motivációjára, hogy ezeket a dolgokat már nagyon fiatal korban megtanulja.

A Montessori gyakorlati élet keretet és sorrendet biztosít ezeknek a mindennapi rutinoknak és gyakorlatoknak. Olyan pedagógiát kínál, amely felemeli és képessé teszi a gyermeket ezeknek a készségeknek a megszerzésére. Céltudatos tevékenység, fejleszti a motoros kontrollt és a koordinációt, valamint fejleszti a függetlenséget, a koncentrációt és a felelősségérzetet is. 

Mik azok a gyakorlati élettevékenységek?

A gyakorlati élettevékenységek minden életkorban, még a csecsemőknél is alkalmazhatók, és attól függően változnak, hogy a gyermek az egyes fejlődési szakaszokban mit tud csinálni. A tevékenységek kezdődhetnek olyan egyszerű dolgokkal, mint a nadrág felhúzása vagy a kézmosás, és lehetnek olyan bonyolultak, mint egy desszert sütése, vagy akár egy üzleti terv kidolgozása általános vagy középiskolás korban.

Miért van szükség gyakorlati élettevékenységekre?

Ha komolyan vesszük és megközelíthető, hatásos kihívásként tálaljuk, ezek a tevékenységek eredendő méltósággal bírnak. Nem "csak" felöltözés vagy "csak" narancslé facsarás, ha az ember maga végzi. A gyermek megtanul egy összetett motoros szekvenciát követni, önállóan, saját vágyai és szükségletei kielégítése érdekében. Ezek a készségek, ha korán megtanítjuk őket, lehetővé teszik a gyermekek számára, hogy higgyenek önmagukban, valamint hogy kifejlesszék a sikerhez szükséges önfegyelmet egész életükre kiterjedően.

A Montessori olyan dolgokat tanít meg a gyermeknek, amelyeket amúgy is meg kell tanulnia (és motiváltan kell megtanulnia), és mindezt olyan módon teszi, amely egybeesik az akadémikusabb tantárgyakkal, ugyanazokat a kulcsfontosságú alapvető végrehajtó és érzelmi készségeket fejlesztve.

A matematika, az olvasás és a nyelv mind-mind megköveteli, hogy az ember képes legyen összpontosítani, képes legyen logikus és egymásra épülő lépéseket követni, intelligens döntéseket hozni, egy feladatot az elejétől a végéig végig vinni, kitartani, ha hibázik, és kijavítani a hibáit - és mindezek jelen vannak a gyakorlati élet tevékenységeinek tanulása és gyakorlása során.

Montessori játékok a gyakorlati élet tevékenységeivel

Matatófalak: A matatófalak tökéletesen reprezentálják Montessori gyakorlatiasságát. A fából készült játékok telis-tele vannak olyan kiegészítőkkel, amelyek a gyakorlati élettevékenységekhez köthetőek. Ilyenek például a villanykapcsolók, telefonok, lámpák, különböző ajtózárak, csengők, zipzárak stb. Ezek pontosak azok a tevékenységek és eszközök, amelyek használata számunkra egyértelmű, a kicsik számára azonban kihívást jelentenek.  

Tovább a termékekre.

Készségfejlesztő KockaA kocka oldalain található kiegészítők a fa elemeken kívül többek között fémet, flittert, gyapjút és gyöngyöket is tartalmaznak. Ezeket az elemeket fel-le, ki-be, jobbra-balra tudja mozgatni, forgatni, megtapogatni a gyerkőc, így olyan tapasztalatokat gyűjthet, amelyek segítenek neki megérteni a környezete apró összefüggéseit, alapvetéseit. A kocka fejleszti a finommotorikát, a kognitív készségeket, a téri tájékozódást, a kommunikációs készségeket és a logikát is.
3D Fa PuzzleA 10 darabos, Montessori fából készült puzzle többek között a szem-kéz koordinációra, finommotorikára és a kognitív készségekre is fejlesztő hatással van, nem beszélve arról, hogy kirakása sikerélményt és remek kikapcsolódást is jelent a gyermekek számára.

 

Fa Logikai Készségfejlesztő JátékFejleszd gyermeked kreativitását, logikáját, problémamegoldását, kitartását, önállóságát, úgy, hogy közben örömteli percekben lesz ideje. Húzzatok ki egy kártyát, figyeljétek meg a rajta szereplő mintát, majd próbáljátok azt kirakni a Montessori Táblán is. A játékélmény, az izgalmak fokozása érdekében akár időre is lehet játszani. 

 Tovább a termékre. 

 

Legújabb termékeink

kismama párna, szoptatós párna, terhes párna, szoptatós párna használata, kismama ölelő párna, Egyszínű - fehér
Mommies.hu Mommies Kismama Párna - Szoptató Párna
Akciós ár17 590 Ft Normál ár21 990 Ft
Babóca Hordozókendő - Babahordozó - Mommies.hu - ÚJSZÜLÖTT
Mommies.hu Babóca Hordozókendő - Babahordozó
Akciós ár17 590 Ft-tól Normál ár21 990 Ft
4in1 Multifunkciós Tricikli - Mommies.hu - JÁRNI
Mommies.hu 4in1 Multifunkciós Tricikli
Akciós ár29 190 Ft-tól Normál ár36 490 Ft

Neked ajánlott termékek

Tovább a termékekhez
20% kedvezmény
Babóca Borostyános Babapárna
Mommies.hu Babóca Borostyános Babapárna
Akciós ár9 990 Ft Normál ár12 490 Ft
20% kedvezmény
Benti Ayres - Terápiás Függő Hinta - Mommies.hu - NAGYOBB
Mommies.hu Benti Ayres-Terápiás Függő Hinta
Akciós ár14 390 Ft-tól Normál ár17 990 Ft
20% kedvezmény
kismama párna, szoptatós párna, terhes párna, szoptatós párna használata, kismama ölelő párna, Egyszínű - fehér
Mommies.hu Mommies Kismama Párna - Szoptató Párna
Akciós ár17 590 Ft Normál ár21 990 Ft
20% kedvezmény
Mommies Natura Borsmentás Légzéskönnyítő Gyógypárna
20% kedvezmény
CsodaKuckó Függő Csepphinta - Mommies.hu - NAGYOBB
Mommies.hu CsodaKuckó Függő Csepphinta
Akciós ár21 590 Ft-tól Normál ár26 990 Ft
20% kedvezmény
Babóca Hordozókendő - Babahordozó - Mommies.hu - ÚJSZÜLÖTT
Mommies.hu Babóca Hordozókendő - Babahordozó
Akciós ár17 590 Ft-tól Normál ár21 990 Ft
20% kedvezmény
kismama párna, pillangó kismama párna, szoptatós párna, terhes párna, szoptatós párna használata, Hamvas lila
Mommies.hu Pillangó Kismama Párna
Akciós ár17 590 Ft Normál ár21 990 Ft
20% kedvezmény
Rugalmas Kanapéhuzat
Mommies.hu Rugalmas Kanapéhuzat
Akciós ár8 390 Ft-tól Normál ár10 490 Ft
20% kedvezmény
4in1 Multifunkciós Tricikli - Mommies.hu - JÁRNI
Mommies.hu 4in1 Multifunkciós Tricikli
Akciós ár29 190 Ft-tól Normál ár36 490 Ft
20% kedvezmény
Montessori 5in1 Gyermek Szivárvány Hinta
Mommies.hu Montessori 5in1 Gyermek Szivárvány Hinta
Akciós ár33 990 Ft Normál ár42 490 Ft
20% kedvezmény
Tündérpalló Egyensúlyozó Montessori hinta
Mommies.hu Tündérpalló Egyensúlyozó Montessori hinta
Akciós ár16 790 Ft Normál ár20 990 Ft