10+1 meglepő tény, amit mindenképp tudnod kell a Hordozókendőről

Minél több anyukával találkozol, annál többször hallod, hogy mennyire meg fogod bánni ha nem hordozod babádat - újdonsült anyukaként azonban bármikor utána néztél, egyszerűen túl nagy volt a választék. Rugalmas hordozókendő, ergonomikus babahordozó, kenguru, gyűrűs hordozókendő... De melyiket válaszd? 

Ebben a cikkben a Rugalmas Hordozókendő előnyeit foglaljuk össze, és azt is bemutatjuk, hogyan tudod a legegyszerűbben megkötni. Hidd el, nem is olyan nagy ördöngösség, mint amilyennek elsőre tűnik!

Előnyei és hátrányai

10+1 érv a hordozókendő mellett:

 • Rengeteg hordozási mód.
 • Megkönnyíti a testkontaktus kialakítását.
 • A legsírósabb napokat mosolygóssá varázsolja.
 • Könnyű és kényelmes vele a szoptatás.
 • Egy mozdulattal kivehetjük babánkat belőle.
 • Pénztárcabarátabb megoldás, mint más típusú hordozók.
 • Rugalmas, könnyű, jól szellőző anyagú, mosógéppel egyszerűen tisztítható.
 • Bármilyen testalkathoz jól illeszkedik.
 • Kényelmes viselet a post-patrum (szülés utáni) időszakban is. (csak hagyjuk derekunkon, és ha szükséges egy egyszerű mozdulattal kössük meg - így nem kell nagy, megerőltető mozdulatokat tennünk)
 • Apukáknak, nagyszülőknek, testvéreknek is remekül áll - így az egész család könnyen kapcsolódhat a kicsihez.
 • Szabad kezeiddel bármilyen tevékenységet elvégezhetsz - kevesebb lemondással járnak mindennapjaid, és több időd marad magadra, miközben gyermekedre is figyelsz.

Hátrányai

 • Gyakorlás szükséges a helyes megkötési technika elsajátításához. 
 • A nagyobb súlyú, izgő-mozgó, aktív babák esetében már kényelmetlen lehet, ugyanis akadályozhatja őket a szabad mozgásban.

Hogyan kössük meg?

Az ergonomikus hordozó (párnázott hevederekkel és derékszíjjal), vagy a gyűrűs hordozó (hosszú anyag, amelynek végére gyűrűt varrtakviselése első ránézésre egyszerűbbnek tűnhet a rugalmas hordozókendőnél. Egy kis gyakorlás után azonban olyan természetessé és rutinszerűvé válik az egész folyamat, hogy szinte észre sem fogod venni, és már rajtad is van.

Mint már említettük egy hordozókendő rengeteg hordozási pozíciót rejt magában. Édesanyák által a legkedveltebb a csípőn keresztezve hordozás, a háton hordozás illetve a mellkason befelé néző hordozás. Mivel újszülöttek esetében az utóbbi a legideálisabb, ezért most ezt a pozíciót fogjuk nektek lépésről lépésre bemutatni, hogy a lehető leggyorsabban elsajátíthassátok!

 1. Hajtsuk ki a kendőt, és keressük meg a közepét.
 2. Helyezzük a kendő közepét a testünkre (a mellkas alá), és illesszük össze az anyag felső felét.
 3. Miközben tartjuk a kendőt, keresztezzük a kezeinket a hátunk mögött, majd húzzuk a kendőt felfelé a vállaink fölé. Ennek egy "X"-et kell alkotnia a háton.
 4. Illesszük össze az anyagot, dugjuk át az anyag felső felén, ami a testünk elején középen van, majd keresztezzük magunk előtt lent a derekunknál. Most már egy "X"-nek kell lennie fenn a mellkasunkon. Minél magasabb az "X", annál magasabban fog ülni a mellkason a baba.
 5. Kössük a kendőt a derekunk köré egy dupla csomóval. Megköthetjük elöl, az oldalunkon vagy a hátunk mögött - ahol a legkényelmesebb. A méretétől és az anyag hosszától függően egyszer vagy többször is a derekunk köré tekerhetjük.
 6. Ellenőrizzük az elejét, hogy elegendő helyet hagytunk-e a babának, körülbelül 15-20 centimétert. Ellenőrizzük a nyak részét is, hogy biztosan a megfelelő helyen van-e, és hogy az anyag biztonságosan és kényelmesen simul-e a vállunkra.
 7. Most pedig ideje felvenni a babát!
 8. Fektessük a babát magunkkal szemben, a kendő belső (a testhez legközelebbi) oldalával és vállával szemben lévő oldalunkra és vállunkra. Először a lábát tegyük be a belső részen keresztül, majd a másik lábát a másik, azaz a külső részen keresztül.
 9. Most már X-ülésben van a baba. A belső részt húzzuk a hátára, hogy az alján, térddel szemben végig keresztben legyen. A hátát, a fenekét és a combját a belső résznek kell fednie.
 10. Most ismételjük meg a 10. lépést a külső résszel. Miután mindkét részt áthúztuk a hátán, ellenőrizzük, hogy ergonomikusan, M-alakban ül-e a baba.
 11. Fogjuk meg a baba mindkét lábát, és dugjuk át őket a külső, vízszintes részen (a testén átívelő részen, amelyet korábban lefelé hajtottunk), és húzzuk fel egészen addig, amíg a baba nyaka alá nem kerül.
 12. Végül tűrjük be az alját a térde alá, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy még mindig M-pozícióban van, és hogy a baba kényelmesen és biztonságosan van a kendőben.

Látogass el a mommies.hu-ra és tekintsd meg a 6 színben és 3 különböző méretben kapható, magyar gyártású, kézműves Rugalmas Hordozókendőnket! 
https://mommies.hu/products/hordozokendo 

Legújabb termékeink

Neked ajánlott termékek

Tovább a termékekhez
35% kedvezmény
Benti Ayres-Terápiás Függő Hinta
Mommies.hu Benti Ayres-Terápiás Függő Hinta
Akciós ár12 999 Ft-tól Normál ár19 999 Ft
47% kedvezmény
Mommies Natura Borsmentás Légzéskönnyítő Gyógypárna
Mommies.hu Mommies Natura Borsmentás Légzéskönnyítő Gyógypárna
Akciós ár7 999 Ft-tól Normál ár14 999 Ft
CsodaKuckó Függő Csepphinta
Mommies.hu CsodaKuckó Függő Csepphinta
Akciós ár17 999 Ft-tól
23% kedvezmény
kismama párna, pillangó kismama párna, szoptatós párna, terhes párna, szoptatós párna használata, Hamvas lila
Mommies.hu Pillangó Kismama Párna
Akciós ár9 999 Ft-tól Normál ár12 999 Ft
Rugalmas Kanapéhuzat
Mommies.hu Rugalmas Kanapéhuzat
Akciós ár7 999 Ft-tól
4in1 Multifunkciós Tricikli
Mommies.hu 4in1 Multifunkciós Tricikli
Akciós ár27 999 Ft-tól