Miért veszélyes a kevés alvás kismamaként?

Mindenki azt mondogatja neked, hogy "aludj eleget" - de ez sokkal nehezebb úgy, hogy közben ég a gyomrod vagy görcsöl a lábad. Igazi kihívás az egyre növekvő pocakkal megtalálni a kényelmes alvó pozíciót, hiszen szinte sehogyan sem jó...

Miért olyan fontos, hogy kialudjuk magunkat a terhesség során?

A pihentető éjszakai alvás a baba és mama számára is egyaránt fontos. Az alvások során agyunk megpihen, megterhelt ereink újratöltődnek, a vércukor szintünk stabilizálódik, az immunrendszerünk pedig megerősödik. A kialvatlanság azonban értelemszerűen fáradtsághoz, de sajnos a terhességi cukorbetegség és magas vérnyomás kialakulásához is vezethet, továbbá megterhelheti az anya szívét, máját és egyéb szerveit is. Bár kutatások még folyamatban vannak a témával kapcsolatban, sajnos vannak arra utaló eredmények is, miszerint depresszió, a koraszülés és a nehéz szülés is köthető a nem megfelelő alváshigiénéhez. Kisbabánk túl alacsony súllyal születhet, illetve könnyebben válhat sírós habitusú babává. 

Nincs azonban minden veszve, hiszen lehetséges jól aludni a terhesség során is.

 

Tippek egy kiadós alváshoz

 

  • A hálószobánkat igyekezzünk sötéten, csendesen, és hűvösen tartani
  • Ágyunkat ne használjuk más tevékenységekhez, csak alváshoz
  • Igyekezzünk napirendhez igazodni, ugyanakkor ébredni és kelni (a délutáni pihenőt is igyekezzünk inkább a kora délutáni órákra időzíteni, hogy ne zavarjon be az éjjeli alvásunkba)
  • Alvás előtt valamilyen relaxáló tevékenységet végezzünk, mint az olvasás vagy fürdőzés
  • Éjszakai fényt használjunk villany helyett, hogy könnyebb legyen az éjszakai pisilések után álomba szenderülni
  • Kerüljük a csípős, nehéz ételek fogyasztását elalvás előtt, hogy csökkentsük a reflux kialakulásának esélyét
  • Lehetőleg ne telefonozzunk, ne legyen tévé a hálószobánkban (és lefekvés előtt 1 órával már ne is használjuk ezeket a készülékeket)
  • Próbáljunk meg a nap korai szakaszában mozogni
  • Napközben fogyasszunk sok vizet, de lefekvés előtt már csökkentsük ennek bevitelét
  • Ha nem tudunk aludni inkább keljünk ki az ágyból és csináljunk valamit, ameddig elálmosodunk
  • Vezessünk naplót a gondolatainkról, amelyet osszunk meg partnerünkkel, orvosunkkal vagy anyukás csoportokban, hogy stresszünket ezzel is csökkentsük, tudjuk, hogy nem vagyunk egyedül

Pocakbarát alvópózok

A legbiztonságosabb alvási pozíció, ha akár a jobb, akár a bal oldalunkon fekszünk. Kutatások azt bizonyítják, hogy a 28. hét után nem érdemes a hátunkon elaludni, ugyanis ez megduplázhatja a koraszülés esélyét - ennek a babához jutó vér -és oxigén áramláshoz van köze. Nem kell azonban kétségbeesnünk ha így ébredünk fel, egyszerűen csak forduljunk át valamelyik oldalunkra.

Az oldalunkon fekvés teszi leginkább lehetővé, hogy a legtöbb vér és tápanyag juthasson a placentához, ami azt is jelenti, hogy így a legkevesebb a nyomás az alsó üres visszéren, ami a test legnagyobb gyűjtőere. Ez a gyűjtőér támogatja a májműködést, ezzel segítve a salakanyagok eltávolítását, illetve csökkenti a lábakra és bokára nehezedő nyomást is.

Nem vagy hozzászokva, hogy az oldaladon feküdj? Vagy mindig is ott feküdtél - de várandósan egyszerűen sehogy sem kényelmes?

 

A terhességi párnák nagy segítséget nyújthatnak, hiszen egyaránt támogatják az oldal fekvést, támasztják meg a pocakot és gerincet, miközben lehetővé teszik a pihentető alvást. 

Pillangó Párna

A Mommies Pillangó Párna azért különleges, mert hátulról és elölről is biztos támasztékot nyújt, anélkül, hogy az éjszakai forgolódás közben igazgatnunk kellene vagy megfordítanunk. A párna napközben is hasznos, hiszen támaszként képes enyhíteni a bevizesedett, megterhelt lábainkat, szülés után pedig alkalmas szoptatáshoz. Méretéből adódóan bárhová magunkkal vihetjük, így akkor is biztosítja a kényelmes alvást, ha nem saját ágyunkban pihenünk!

Kismama párna 

 A Mommies Kismama Párna használatával minden kritikus pont megtámasztásra kerül, így izmaink ellazulnak, megpihennek. Az egész testet megtámasztó párna biztosítja a kényelmes oldalt fekvést, miközben egyaránt szolgálja babánk és a saját egészségünket is. A szülés után alkalmas szoptatáshoz, illetve a délutáni szieszták során is kitűnő társ. 

A még nyugodtabb alvás érdekében, spórolj meg 3500 forintot, és válaszd párban a párnákat:

Legújabb termékeink

Neked ajánlott termékek

Tovább a termékekhez