Miért veszélyes a kevés alvás kismamaként?

dátum: September 10, 2021

Mindenki azt mondogatja neked, hogy "aludj eleget" - de ez sokkal nehezebb úgy, hogy közben ég a gyomrod vagy görcsöl a lábad. Igazi kihívás az egyre növekvő pocakkal megtalálni a kényelmes alvó pozíciót, hiszen szinte sehogyan sem jó...

Miért olyan fontos, hogy kialudjuk magunkat a terhesség során?

A pihentető éjszakai alvás a baba és mama számára is egyaránt fontos. Az alvások során agyunk megpihen, megterhelt ereink újratöltődnek, a vércukor szintünk stabilizálódik, az immunrendszerünk pedig megerősödik. A kialvatlanság azonban értelemszerűen fáradtsághoz, de sajnos a terhességi cukorbetegség és magas vérnyomás kialakulásához is vezethet, továbbá megterhelheti az anya szívét, máját és egyéb szerveit is. Bár kutatások még folyamatban vannak a témával kapcsolatban, sajnos vannak arra utaló eredmények is, miszerint depresszió, a koraszülés és a nehéz szülés is köthető a nem megfelelő alváshigiénéhez. Kisbabánk pedig születhet túl alacsony születési súllyal, illetve könnyebben válhat sírós habitusú babává. 

 

Nincs azonban minden veszve, hiszen lehetséges! jól aludni a terhesség során is.

 

Tippek egy kiadós alváshoz

 

 • A hálószobánkat igyekezzünk sötéten, csendesen, és hűvösen tartani
 • Ágyunkat ne használjuk más tevékenységekhez, csak alváshoz
 • Igyekezzünk napirendhez igazodni, ugyanakkor ébredni és kelni (a délutáni pihenőt is igyekezzünk inkább a kora délutáni órákra időzíteni, hogy ne zavarjon be az éjjeli alvásunkba)
 • Alvás előtt valamilyen relaxáló tevékenységet végezzünk, mint az olvasás vagy fürdőzés
 • Éjszakai fényt használjunk villany helyett, hogy könnyebb legyen az éjszakai pisilések után álomba szenderülni
 • Kerüljük a csípős, nehéz ételek fogyasztását elalvás előtt, hogy csökkentsük a reflux kialakulásának esélyét
 • Lehetőleg ne telefonozzunk, ne legyen tévé a hálószobánkban (és lefekvés előtt 1 órával már ne is használjuk ezeket a készülékeket)
 • Próbáljunk meg a nap korai szakaszában mozogni
 • Napközben fogyasszunk sok vizet, de lefekvés előtt már csökkentsük ennek bevitelét
 • Ha nem tudunk aludni inkább keljünk ki az ágyból és csináljunk valamit, ameddig elálmosodunk
 • Vezessünk naplót a gondolatainkról, amelyet osszunk meg partnerünkkel, orvosunkkal vagy anyukás csoportokban, hogy stresszünket ezzel is csökkentsük, tudjuk, hogy nem vagyunk egyedül

Pocak-barát alvópózok

A legbiztonságosabb alvási pozíció, ha akár a jobb, akár a bal oldalunkon fekszünk. Kutatások azt bizonyítják, hogy a 28. hét után nem érdemes a hátunkon elaludni, ugyanis ez megduplázhatja a koraszülés esélyét - ennek a babához jutó vér -és oxigén áramláshoz van köze. Nem kell azonban kétségbeesnünk ha így ébredünk fel, egyszerűen csak forduljunk át valamelyik oldalunkra.

Az oldalunkon fekvés teszi leginkább lehetővé, hogy a legtöbb vér és tápanyag juthasson a placentához, ami azt is jelenti, hogy így a legkevesebb a nyomás az alsó üres visszéren, ami a test legnagyobb gyűjtőere. Ez a gyűjtőér támogatja a májműködést, ezzel segítve a salakanyagok eltávolítását, illetve csökkenti a lábakra és bokára nehezedő nyomást is.

Nem vagy hozzászokva, hogy az oldaladon feküdj? Vagy mindig is ott feküdtél - de várandósan egyszerűen sehogy sem kényelmes?

 

A terhességi párnák nagy segítséget nyújthatnak, hiszen egyaránt támogatják az oldal fekvést, támasztják meg a pocakot és gerincet, miközben lehetővé teszik a pihentető alvást. 

Pillangó Párna

A Mommies Pillangó Párna azért különleges, mert hátulról és elölről is biztos támasztékot nyújt, anélkül, hogy az éjszakai forgolódás közben igazgatnunk kellene vagy megfordítanunk. A párna napközben is hasznos, hiszen támaszként képes enyhíteni a bevizesedett, megterhelt lábainkat, szülés után pedig alkalmas szoptatáshoz. Méretéből adódóan bárhová magunkkal vihetjük, így akkor is biztosítja a kényelmes alvást, ha nem saját ágyunkban pihenünk!

Kismama párna 

 A Mommies Kismama Párna használatával minden kritikus pont megtámasztásra kerül, így izmaink ellazulnak, megpihennek. Az egész testet megtámasztó párna biztosítja a kényelmes oldalt fekvést, miközben egyaránt szolgálja babánk és a saját egészségünket is. A szülés után alkalmas szoptatáshoz, illetve a délutáni szieszták során is kitűnő társ. 

A még nyugodtabb alvás érdekében, spórolj meg 3500 forintot, és válaszd párban a párnákat:

Kapcsolódó Cikkek

Kézműves ötletek a nyári szünetre
Kézműves ötletek a nyári szünetre
Itt a nyári szünet és nem tudod hogyan foglalhatnád le a csemetédet? Ha már unjátok a játszóterez...
Elolvasom
Hurrá, nyaralunk! Tippek babák fényvédeleméhez
Hurrá, nyaralunk! Tippek babák fényvédeleméhez
Gyermek nélkül az élet teljesen más volt. Megvolt a szépsége a felelősségektől mentes, korlátok n...
Elolvasom
10 tipp, amire minden válogatós gyerek anyukája várt
10 tipp, amire minden válogatós gyerek anyukája várt
Biztosan mindannyian találkoztunk már válogatós gyerekkel, vagy pont mi magunk voltunk azok gyere...
Elolvasom
Vissza az oldal tetejére
Promo box

Valaki épp most vásárolta:

Product name

info info