10 tipp, amire minden válogatós gyerek anyukája várt

Biztosan mindannyian találkoztunk már válogatós gyerekkel, vagy pont mi magunk voltunk azok gyerekkorunkban. A főzés ugyan egyszerű számukra, hiszen 3-4 fogás szerepel a menün,amelyeknek az elkészítése sem bonyolult, azonban ezek általában egyhangú, nem túl tápanyagdús ételek. Paradicsomos tészta, üres rizs, sült krumpli, rántott hús... ismerősen csengenek ugye?

Összegyűjtöttünk nektek 10 olyan tanácsot, amelyek segíthetnek színesebbé tenni a válogatós gyermek étkezését! 

 

Közös étkezések

Szánjunk időt rá, hogy a lehető legtöbbször együtt egyen a család. Ilyenkor ne legyen jelen se tévé, se telefon, csak egymásra és az étkezésre koncentráljunk. Ugyanazt az ételt kínáljuk a család összes tagja számára, és lehetőleg ne adjunk semmilyen alternatívát akkor sem, ha a gyermek elutasítja az elé rakott ételt - hiszen ezzel csak tovább erősítjük azt az érzést benne, hogy van lehetősége válogatni. Mindegyik fogás tartalmazzon valami olyat, amit a gyermeked szeret, de közben támogassuk a kiegyensúlyozott étkezést azzal, hogy többféle típusú étel van a tányéron - attól függetlenül, hogy megeszi-e vagy sem.

 

Adjunk neki teret

Ha a gyermeked nem akarja megenni az ételt, ne mérgelődjünk rajta. Jót tesz neki, ha elkezd figyelni szervezete jelzéseire, és az éhséget is megtanulja arra használni, hogy ételt kérjen. Ha például egy nagy adag ebédet vagy uzsonnát evett, akkor lehet, hogy nem akar már enni a nap további részében. A mi felelősségünk, hogy megadjuk a lehetőséget az étkezésekhez, a gyermeké pedig, hogy eldöntse, hogy megeszi-e vagy sem. Ne erőltessük rájuk, és ne is büntessük meg őket ha nem kérik, mert ez azt eredményezheti, hogy olyan ételeket sem fognak majd szeretni, amit eddig megettek.

Elég a megvesztegetésekből

Bármilyen csábító is, ne vesztegessük meg a gyereket édességgel, vagy bármilyen jutalommal azért cserébe, hogy megegye az ennivalóját. Ezzel csak azt érjük el, hogy a jutalomként kínált ételt sokkal hívogatóbbnak fogja találni, mint azt, amelyet valójában szeretnénk, hogy elfogyasszon.

Próbáljuk újra és újra

Csak mert a gyermek egyszer visszautasította az adott ételt, még ne adjuk fel. Kínáljuk fel újra őket. Akár 10 vagy több alkalomba is kerülhet, mire a gyermek ízlelőbimbói elfogadják az étel ízét. A napirend szerinti étkezések és a korlátozott számú nassolnivalók segíthetnek előidézni a gyermek éhségérzését, mire egy új ételt mutatunk be neki.

Változatosság

Kínáljuk fel egészséges ételek egész sorát, különösen zöldségeket és gyümölcsöket, illetve olyan ételeket, amelyeknek magasabb a fehérjetartalmuk, mint a húsok vagy kiszálkázott halak, legalább heti két alkalommal. Segítsd a gyermeket az új ízek és állagok felfedezésében. Próbáljunk meg új fűszereket hozzáadni általa kedvelt, egyszerűbb ételekhez is. Annak érdekében, hogy elkerüljük a pocsékolást, kis adagokban kínáljuk számára az ételt, és várjunk legalább egy-két hetet mire bemutatjuk ugyanazt a fogást újra.

Legyen mókás az étel

A gyermekek figyelmét könnyebb megragadni akkor, ha egy ételt kreatív módon tálalunk. Tegyük az ételt ellenállhatatlanná azzal, hogy mókás külsőt varázsolunk nekik, színes és érdekes formákban készítjük el számukra.

Közös előkészületek

Vonjuk be a gyerekeket a fogások eltervezésébe. Legyen a gyermek döntése, hogy melyik zöldségből és gyümölcsből készüljön a vacsora, és válassza ki őket ő a boltban vagy piacon. Olvassatok gyerekeknek készült szakácskönyveket és engedjük, hogy ő bökjön rá, melyik recept készüljön el.

Főzzünk együtt

Vannak olyan lépései a főzésnek, amelyeket nyugodt szívvel rá tudunk már bízni gyermekünkre is. Legyen szó a zöldségek vagy gyümölcsök megmosásáról, hámozásáról, a fűszernövények leszedéséről a kertben, keverésről vagy adagolásról -vonjuk be őket. Büszkék lesznek rá, hogy ők is segédkeztek az étel elkészítésében, így szívesebben fogyasztják majd el.

 Közös tulajdonságok

Amint egy ételt elfogad és megszeret, emeljük ki valamelyik olyan tulajdonságát, amely hasonló egy másik ételhez. Lehet ez a színe, állaga, formája - bármelyik segíthet, hogy megszeressen ezáltal egy újat. Például ha szereti a sütőtökös pitét, akkor legközelebb próbáljuk ki a tört édesburgonyát, vagy pürésített répát.

 

Ételkombinációk

Próbáljuk meg azoknak az ételkombinációknak (savanyú és keserű) egyikét helyettesíteni olyannal, amelyeket általánosságban kedvel ez a korosztály (édes és sós). Párosítsunk például brokkolit (keserű) reszelt sajttal (sós), mert ezt könnyebben elfogadják a gyerekek ízlelőbimbói.

Ne felejtsük...

A válogatósság normális szakasz egy gyermek életében. Próbáljunk meg türelmesek maradni, és vezessük őket az úton, amely kialakítja náluk az egészséges étkezés szokását.

Legújabb termékeink

Neked ajánlott termékek

Tovább a termékekhez