Hurrá, nyaralunk! Tippek babák fényvédeleméhez

Gyermek nélkül az élet teljesen más volt. Megvolt a szépsége a felelősségektől mentes, korlátok nélküli szabadságnak is, azonban azt az érzést semmi nem tudná felülmúlni, amit az anyaság ad. Más dolgok kerültek előtérbe, és nincs is ezzel semmi baj.

Számos változásra azonban nem lehet eléggé felkészülni, ilyen például az első közös nyaralás a babával. Gondoltuk volna, hogy a közelgő utazás megtervezése már ilyen komoly logisztikát fog igényelni? Már nem a legfinomabb koktélok, és a legfehérebb homok szerint választunk helyszínt, hanem egyszerűen elérhető, gyerekbarát lehetőségeket keresünk. Nem a tökéletes fürdőruhát kutatjuk üzletről üzletre, hanem a legjobb fényvédőt keressük a gyermekünknek. 

De vajon mi babánknak a legjobb fényvédelem? Hány hónapos kortól használjunk naptejet? Használhatunk egyáltalán? Hogyan óvhatjuk meg bőrét a káros UV sugárzástól?

Segítünk neked megválaszolni néhány kérdést, amivel megkönnyítjük a nyaralásra való felkészülést!

6 hónapnál fiatalabb babák bőrére használhatunk naptejet?

Pár hónapos csecsemők esetében még nem ajánlott naptejet használni érzékeny bőrük miatt. A legfontosabb, amit tenni tudunk, hogy teljes mértékben kerüljük a direkt napsugárzást, óvva ezzel bőrüket.


Itt van néhány tipp, hogyan tehetjük mindezt:

  • Végig igyekezzetek árnyékos helyen tartózkodni, kiemelten a 10:00-16:00 h közötti időszakban, hiszen ilyenkor a legerősebb az UV sugárzás.

  • Olyan öltözetet adjatok babátokra, ami takarja a bőrét: a kiválasztásánál ügyeljetek arra, hogy ne legyen nagyon vékony a ruha anyaga; ezt egyszerűen tesztelhetitek azzal, hogy a fény felé tartjátok az adott ruhaneműt, ha nagyon átlátszó, nem fog megfelelő védelmet nyújtani.

  • Kiegészítőként elengedhetetlen a napkalap, illetve UV szűrős napszemüveg. (vigyázat, ebben veszélyesen aranyosak!! :) )

  • Tartsátok őket hidratáltan! Vigyetek magatokkal hűtőtáskában lehűtött anyatejet vagy tápszert, amivel megóvhatjátok őt a kiszáradástól.

  • Vigyetek magatokkal napernyőt és/vagy sátrat.

  • Ha elkerülhetetlen, hogy a napon tartózkodjatok, megengedett egy kevés bababarát naptej használata (30-50 faktor között) kiemelten az arcán, kezén, vagy a lábfején, 30 perccel azelőtt, hogy napfény érné.
  • Napégés esetén azonnal menjetek el a fényről, és alkalmazzatok vizes borogatást!

Milyen naptejet válasszunk 6 hónaposnál idősebb babánknak?

6 hónap felett már ajánlott naptejet használni babánk bőrére. Legideálisabb, ha 30-50 faktor közötti naptejet választunk, amelyet 2 óránként újra kenünk- ha pedig víz éri a gyermeket, még gyakrabban. Annak érdekében, hogy elkerüljük a szem - és bőrirritációt, válasszunk olyan terméket, amely tartalmaz cink-oxidot vagy titán-dioxidot.

 

Naptej kisokos

  • A fényvédő faktor azt adja meg, hogy az adott faktorszámú naptejet használva mennyi idővel tartózkodhatunk tovább a napon, anélkül, hogy leégnénk (ha valaki 8-as faktorszámú naptejet használ, és bőrtípusának megfelelően 20 percet tartózkodhat a napon leégés nélkül, az 8 x 20 perc, vagyis 160 perc) - gyerekek esetében azonban mindig magas faktorszámút válasszunk!

  • A faktorszám csak az UV-B elleni védelemről nyújt tájékoztatást, az UV-A ellen nem: az UV-A ellen is védelmet nyújtó naptejek egy körben elhelyezett UVA felirattal vannak ellátva, amelynek legalább az UV-B elleni védelem tizedének kell lennie. (30-as faktorszámú naptej esetében, 10-es UV-A szűrés a megfelelő)

  • A naptejnek is van szavatossági ideje, a meleg és az oxigén hatására veszít hatékonyságából, romlásnak indul, így érdemes évente újat beszerezni.

Legújabb termékeink

Neked ajánlott termékek

Tovább a termékekhez