6+1 egyszerű tipp, a legnyugodtabb éjszakákért

Ha kisbabád születése óta nem aludtál jól, nem vagy egyedül... Egy újszülöttnek a világ egy hihetetlenül lenyűgöző és izgalmas hely. Azonban ez a sok új inger időnként megterhelő tud lenni számukra, amitől nehezebb nyugalmi állapotba kerülniük. De ne ess kétségbe: Az álmatlan éjszakák a legtöbb újdonsült szülő estéit jellemzik – van azonban megoldás!

Cikkünkben segítünk most Nektek pár olyan tanáccsal, amitől a kicsi sokkal jobb alvó lehet!

Mennyit alszanak a babák?

Az újszülöttek napi 16 órát, vagy még annál is többet alszanak, de gyakran csak néhány órás szakaszokban. Bár eleinte változó, hogy mikor és mennyit, idővel egyre következetesebb alvási ütemezés fog kialakulni, és egyre hosszabb lesz majd a két etetés közti időszak is.

3-4 hónapos korban sok baba legalább öt órát alszik egy huzamban. A baba első életévében egy bizonyos ponttól kezdve – persze minden baba más és más – minden éjjel körülbelül 10 órát alszik.

Helyes alvási rítus kialakítása

Az első néhány hónapban az éjszakai szoptatás minden bizonnyal megzavarja a szülők és a csecsemők alvását – de soha nem túl korai elkezdeni egy megfelelő alvási rutint kialakítani, hogy a baba jó alvóvá váljon.

Kövess következetes, alvásra hangolódó lefekvési-rutint. Az esti túlingerlés megnehezítheti a baba elalvását. Próbálj meg kialakítani egy nyugodt, állandó esti rutint. Fürdetés, ölelkezés, éneklés, halk zene, mondókák, vagy olvasás - bármelyik is legyen, mindig világosan meghatározott végponttal rendelkezzen a cselekvés, amikor elhagyod a szobát. Kezdd el időben ezeket a tevékenységeket, mielőtt a baba túlfáradna. A legalkalmasabb erre egy csendes, lágyan megvilágított szoba, ahol lehetőség szerint nincsenek erős külső zajok, és rá tud hangolódni az alvásra.

Babóca Éjszakai Fény - 6 különböző mintával, levehető búrával
Hangulatos fényt biztosít abban a szobában, ahol a babánkat készülünk lefektetni.

Babád legyen álmos, de még ne aludjon, amikor lefekteted. Ez segít a babának abban, hogy az ágyat az elalvási folyamattal társítsa. Háton altasd el a gyermeket, és minden felesleges plüsst vagy játékot távolíts el, amely túlzsúfolttá tenné az alvóhelyét, vagy zavarná őt az alvásban. 

Adj időt a babának, hogy megnyugodjon. Előfordulhat, hogy nyüzsög vagy sír, mielőtt kényelmes testhelyzetet találna és elaludna. Ha a sírás nem szűnik meg, menj be hozzá, mondj vigasztaló szavakat, nyugtasd meg, és hagyd el a szobát. Lehet, hogy csak a te megnyugtatásod, jelenléted hiányzott hozzá, hogy álomba tudjon szenderülni. 

Legyen csendes, nyugodt az éjszakai ellátás. Ha a kicsit éjszaka meg kell etetni, vagy ki kell cserélni a pelusát, mindenképpen éjszakai fényt használj, csendesen szólj hozzá és igyekezz nyugodt, lassú mozdulatokkal megfogni őt. Ez jelzi majd a babának, hogy nem jött még el a nappal és a játékidő, hanem továbbra is tart az éjszakai pihenés időszaka.

Tartsd tiszteletben babád preferenciáit. Lehet, hogy a babád éjszakai bagoly vagy éppen korai madár; érdemes ezekhez a természetes mintákhoz igazítani a rutinotokat és az időbeosztást.

A nagy kérdés - Hol aludjon?

Praktikus ha egy szobában, de nem egy ágyban alszotok a babával. A legideálisabb ha saját kiságya vagy bölcsője van, amiben pihenhet. Ez azért is fontos, mert a felnőtt ágyak kialakítása nem megfelelő számukra, könnyen beszorulhatnak az ágyrács vagy matrac közé, illetve a felnőtt teste is veszéllyel lehet légzésükre.

Borostyános Ágyneműszett - A legnyugodtabb éjszakák megteremtője

A Borostyános Termékcsalád megalkotásával az volt a célunk, hogy olyan nyugtató hatású párnákat és matracokat készítsünk, amelyek a legnyűgösebb napokat, a hasfájós időszakokat és a fogzás okozta fájdalmakat is képesek sokkal nyugodtabbá varázsolni. Minden párnába és matracba biztonsági tasakokba elhelyezett organikus borostyántöretet varrtunk. A borostyán már évezredek óta ismeretes gyógyító hatásáról, hiszen a testhő hatására olyan illóanyagok távoznak belőle, amelyek fájdalomcsillapító és nyugtató hatásúak.

Ne feledd! A baba éjszakai alvása nem a szülői készségeidnek a mércéje. Szánj időt arra, hogy megértsd babád szokásait és kommunikációs módjait, hogy segíteni tudj neki abban, hogy jobban aludjon. Ha aggályaid vannak, beszélj a védőnővel vagy az orvosotokkal, hogy megnyugodj.

Látogass el honlapunkra és ismerd meg még közelebbről borostyános termékeinket!
https://mommies.hu/collections/borostyanos-baba-termekek

Legújabb termékeink

Neked ajánlott termékek

Tovább a termékekhez