Így oldd meg, ha gyermeked nem eszik húst - Vegetáriánus gyereknevelés

Lehet-e egészséges egy gyermek, aki vegetáriánus étrendet követ? Vajon kap-e elég tápanyagot és vitamint ahhoz, hogy megfelelő ütemben fejlődjön? Mi a teendő ha a gyermek egyik napról a másikra elutasítja a húst? 

Tarts velünk és tudj meg mindent arról, hogyan lehet gyermeket nevelni vegetáriánus étrenddel!

Hogyan lesz vega egy gyermek?

Persze előfordulhat, hogy a szülő döntése a vegetáriánus étrend, sokszor a mindenevő családok gyermekei is elutasítják a húst. Ennek oka egészen egyszerűen lehet az, hogy a kicsik nem kedvelik a hús állagát vagy ízét, vagy az, hogy nem akarják bántani az állatokat.

Pánikra azonban semmi ok: a WHO által is elfogadott álláspont, hogy a gyermek fejlődhet egészségesen akkor is, ha vegetáriánus, sőt, akkor is ha vegán életmódot követ - hiszen minden tápanyagot és vitamint bevihet a szervezetébe húsok fogyasztása nélkül is. A kulcs csupán abban rejlik, hogy ismerjük a megfelelő tápanyag forrásokat. 

De mik is ezek a kulcsfontosságú tápanyagok?

FEHÉRJE: A fehérjeszükséglet könnyen kielégíthető különféle növényi élelmiszerek fogyasztásával. A vegetáriánus fehérjeforrások közé tartozik a bab és a borsó, a diófélék és a szójaételek, mint például a tofu és a tempeh. Mindemellett persze a tejtermékek és a tojás szuper fehérjeforrások.

KALCIUM: Ez az ásványi anyag, mint tudjuk, fontos, különösen gyermek- és serdülőkorban. A tehéntej és más tejtermékek, a kalciummal dúsított szójatej és narancslé, az olyan zöld leveles zöldségek és a kelkáposzta, valamint a kalcium-szulfáttal feldolgozott tofu megadhatják a vegetáriánusoknak, amire szükségük van.

VAS: A fiataloknak viszonylag nagy a vasszükségletük, és számos növényi élelmiszer (zab, bab, leveles zöldségek, tofu, teljes kiőrlésű kenyér) jó forrás. Fontos figyelembe venni, hogy a növényi élelmiszerekből származó vasat a szervezet nem szívja fel olyan jól, mint a húsforrásokból származó vasat. Azonban ha ezeket az élelmiszereket C-vitaminban gazdag élelmiszerekkel (pl. citrusfélék és -levek, paradicsom) egészítjük ki, növelhetjük a felszívódás hatékonyságát.

B12-VITAMIN: Mivel a B12-vitamin csak állati eredetű élelmiszerekben található meg, erre különös figyelmet kell fordítanunk. Érdemes olyan dúsított élelmiszereket választanunk, mint, például gabonafélék vagy szójatermékek, illetve megfontolandó a B12-vitamin-kiegészítő szedése - a multivitaminokban kínált mennyiség is megfelelőnek tekinthető.

Tipp: Ha szoptató vegán anyuka vagy, ügyelj arra, hogy az étrendedben legyen megbízható B12-forrás, valamint D-vitamn forrás.

Változatosság és egyszerűség

Sok, gyermek körében is népszerű étel már most is vegetáriánus, vagy az állati fehérje helyettesítésével vegetáriánussá tehető - a lencsés bolognai, a margharita pizza, a zöldséges lasagne, a krumplileves, és a hummuszos wraps csak néhány példa a sok közül. 

Manapság már rengeteg alternatíva közül választhatunk, amelyekkel tökéletesen tudjuk helyettesíteni a húsokat olyan gyermekek számára is, akik etikai okok miatt nem fogyasztják azt. Így vega húskészítményekből egyszerűen csinálhatunk hotdogot vagy hamburgereket is

A diófélék és magvak nyomelemeket és egészséges zsírokat biztosítanak, és finomra aprítva belekeverhetők levesekbe, szószokba és turmixokba. A hároméves és idősebb, vegán gyerekeknek naponta kellene fogyasztaniuk ezeket az ételeket. Az óvodáskorúak számára próbáljon ki mini szendvicseket olyan töltelékkel, mint a humusz, dióvaj, avokádópüré, sült bab, tojás vagy sült tofu, sajt.

A vegetáriánus étrend bármely életkorban egészséges lehet, és még csak bonyolultnak sem kell lennie. Könnyen el lehet sajátítani, és egy kis tervezéssel minden korosztály számára egészséges. A vegetáriánus ételekkel és életmóddal kapcsolatban sok jó forrás és szakácskönyv áll rendelkezésre, így nem kell aggódnunk, ha gyermekünk így dönt. Sőt, fontos, hogy ha nem szeretné semmiképpen ne erőltessük rá a húsfogyasztást.

Legújabb termékeink

Neked ajánlott termékek

Tovább a termékekhez