7+1 tipp, amivel megelőzheted az elkényeztetést

A szeretet nem ismer határokat, ugye? Ez bizony a gyereknevelésnél nem mindig igaz. Ahhoz, hogy jól nevelt, kedves, felelősségteljes felnőttek legyenek gyermekeinkből, muszáj határokat húznunk. Ha ezt nem tesszük meg, sajnos fennáll az esélye, hogy gyermekeinket akaratunkon kívül elkényeztetjük. Ez azért is problémás, mert rengeteg konfliktust okoz, és sok boldog pillanattól foszt meg minket...

Azért, hogy segítsünk ezeket a helyzeteket jobban kezelni, cikkünkben összegyűjtöttük a 7 legjobb tanácsot, amelyek bevezetésével gyermekeink sokkal türelmesebbek lesznek és nagyobb önuralmat gyakorolnak majd. 

1. Végezzenek házimunkát

Ha a gyermekeknek az életkoruknak megfelelő házimunkát adunk, azzal nem csak a ház körüli teendők listáját rövidíthetjük le, de segítünk a felelősségérzet és az önbecsülés kialakításában is. Bár kezdetben hosszabb időt vehet igénybe egy kisgyermek megtanítása arra, hogyan végezzen el egy olyan egyszerű feladatot, mint például a söprés (az igazat megvallva, gyakran sokkal egyszerűbb lenne ha saját magunk végeznénk el...), a házimunka megtanítása fontos alapot jelenthet, amely egész hátralévő életében szolgálja majd a gyermeket.

2.Ragaszkodj a szabályaidhoz 

Hányszor fordult már elő, hogy gyermekünk unhatatlanul rágta a fülünket azért, mert nagyon szeretett volna valamit; Még egy 100. pattogós labdát a boltból, még egy szelet süteményt vacsora után, vagy még egy utolsó utáni ugrást a medencébe?

… és hányszor volt már olyan, hogy a sokadik “légyszi” után mi beadtuk a derekunkat?

Minél többször halljuk őt kérni valamit, annál inkább elbizonytalanodunk a saját döntésünkben…Talán még egy sütiből tényleg nem lenne semmi baj, de megéri azt az árat, hogy már megint engedtünk gyermekünknek?

Minél többször hagyjuk őt “nyerni” ilyen helyzetekben, annál inkább azt tanulja majd meg, hogy a sok kérlelés, hiszti, egyre hangosabb szavak hatására meg fogja kapni azt amit akar - csak idő kérdése, hogy anya mikor unja majd meg.

Készülj fel, az elején bizony piszok nehéz lesz látni, ahogy a bociszemek könnybe lábadnak, ahogy a végtelennek tűnő sírás egyre csak hangosabb lesz - azonban pár ilyen incidens után már tudni fogja, hogy feleslegesen próbálkozik. 

3.A fontos teendőket mindig a szórakozás előtt végezzék el

Szigorú szabálynak tűnhet, de a túlságosan megengedő nevelés hosszú távon nem vezet sehova. A szabályok keretet adnak a gyermeknek, és segítenek neki, hogy sikeres felnőtté váljanak. Akinek gyerekkorában mindent megengedtek, az felnőttként sem tud majd jól igazodni a szabályokhoz, ami ellehetetleníti, hogy jól funkcionáljanak a társadalomban. 

Hiába szeretne már az udvaron futkorászni, tedd neki világossá, hogy addig nem tud kimenni, amíg nem pakolta el a szőnyegről a játékait. Természetesen nézhet egy kis mesét, de előtte vigye vissza a tányérját. 

Nem kell félnünk, hogy ezekkel kicsi katonákat nevelünk belőlük. Egyetlen dologra kell ügyelnünk, hogy mindig az életkori sajátosságaihoz, és az egyéni képességeihez mérten adjunk neki feladatokat

4. Dolgozzanak meg azért, amit szeretnének

Sok szakértő úgy véli, hogy a gyerekek akkor is elkényeztetetté válnak, ha minden csak úgy az ölükbe hullik. Ez arra tanítja őket, hogy ezeket a javakat természetesnek vegyék, és mindent azonnal elvárnak majd tőlünk. Ha a gyermeked egy új játékot szeretne, állíts fel egy jutalmazási rendszert a jó viselkedésért, és hagyd, hogy apránként kiérdemelje azt. 

5.Bíztassuk őket az udvariasságra 

Tanítsuk meg őket arra, hogy “köszönöm”, “kérem”, “szeretném” - és figyeljünk is rá, hogy tényleg használják ezeket a kifejezéseket. Tanítsuk meg őket a sportszerű játékra, a másik ember tiszteletére, a megfelelő viselkedésre evés közben, és alapvető jó modorra.

Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy mi is jó példát mutassuk számukra, hiszen mi vagyunk azok, akiket elsődlegesen leutánoz, és tőlünk tanulja meg, hogy hogyan is illik viselkedni

6. Ismertesd meg vele a pénz valódi értékét 

A pénzről való tanítás fontos módja annak, hogy ne kényeztesd el a gyermekedet. Ha gyermek megtanulja, hogy mennyibe kerülnek a dolgok, hogyan működik a háztartás költségvetése, és hogyan gazdálkodhat a saját zsebpénzével, akkor kevésbé valószínű, hogy nyafogni fog valamiért, amit szeretne a boltból.

7.Tanítsd meg az önkontroll gyakorlására

Az egyik legfontosabb dolog, amit a szülők megtaníthatnak a gyermekeknek, az az önszabályozás. Ez vezet oda, hogy kevéssé, vagy egyáltalán ne legyen szükség fegyelmezésre. A határozott határok és elvárások korai felállítása óriási különbséget jelenthet abban, hogy a gyermek hogyan viselkedik idősebb korában. 

Azok a gyermekek, akiket már korán megtanítanak arra, hogyan viselkedjenek kedvesen, türelmesen, és hogyan rendelkezzenek önuralommal, nagyobb valószínűséggel szereznek majd barátokat és lesznek sikeresek a társadalomban. A gyermekek fegyelmezése az egyik legfontosabb módja annak, hogy a szülők elkerüljék gyermekeik elkényeztetését.

8.Tanítsd meg érvelni

Ha tényleg nagyon szeretne valamit, annak ne a követelőzés és az akaratosság legyen a csatornája. Bírd rá, hogy a maga nyelvén magyarázza el, hogy miért szeretné azt az adott dolgot. Ezzel apránként megtanítjuk arra, hogy hogyan érveljen, hogyan álljon ki saját magáért - ami az egyik leghasznosabb dolog, amit megtaníthatsz neki gyerekkorában. 

Összefoglalva: Hiába szeretnénk jót a megengedő neveléssel, ha nem vagyunk résen könnyen áteshetünk a ló túloldalára. Gyermekének mindenki a legjobbat szeretné, de ha ténylegesen mindent megkap, azzal az ellenkezőjét fogjuk elérni. Néhány egyszerű szabály bevezetésével azonban számottevő lesz a különbség.

Featured products

kismama párna, szoptatós párna, terhes párna, szoptatós párna használata, kismama ölelő párna, Egyszínű - fehérkismama párna, szoptatós párna, terhes párna, szoptatós párna használata, kismama ölelő párna, Egyszínű - csokoládé
Mommies.hu Mommies Kismama Párna - Szoptató Párna
Akciós ár14 999 Ft-tól Normál ár22 999 Ft
Hordozókendő, Rugalmas Hordozókendő, Babahordozó, Babahordozás, Hordozókendő használata, pirosHordozókendő, Rugalmas Hordozókendő, Babahordozó, Babahordozás, Hordozókendő használata, szürke
Mommies.hu Babóca Hordozókendő - Babahordozó
Akciós ár11 999 Ft-tól Normál ár17 999 Ft
4in1 Multifunkciós Tricikli - Sárga - Standard4in1 Multifunkciós Tricikli - Sárga - Tolókarral
Mommies.hu 4in1 Multifunkciós Tricikli
Akciós ár27 999 Ft-tól Normál ár39 999 Ft

Neked ajánlott termékek

Tovább a termékekhez
38% kedvezmény
Babóca Borostyános BabapárnaBabóca Borostyános Babapárna
Mommies.hu Babóca Borostyános Babapárna
Akciós ár4 999 Ft Normál ár7 999 Ft
35% kedvezmény
kismama párna, szoptatós párna, terhes párna, szoptatós párna használata, kismama ölelő párna, Egyszínű - fehérkismama párna, szoptatós párna, terhes párna, szoptatós párna használata, kismama ölelő párna, Egyszínű - csokoládé
Mommies.hu Mommies Kismama Párna - Szoptató Párna
Akciós ár14 999 Ft-tól Normál ár22 999 Ft
31% kedvezmény
Benti Ayres-Terápiás Függő HintaBenti Ayres-Terápiás Függő Hinta
Mommies.hu Benti Ayres-Terápiás Függő Hinta
Akciós ár10 999 Ft-tól Normál ár15 999 Ft
33% kedvezmény
Hordozókendő, Rugalmas Hordozókendő, Babahordozó, Babahordozás, Hordozókendő használata, pirosHordozókendő, Rugalmas Hordozókendő, Babahordozó, Babahordozás, Hordozókendő használata, szürke
Mommies.hu Babóca Hordozókendő - Babahordozó
Akciós ár11 999 Ft-tól Normál ár17 999 Ft
20% kedvezmény
kismama párna, pillangó kismama párna, szoptatós párna, terhes párna, szoptatós párna használata, Hamvas lilaPillangó Kismama Párna
Mommies.hu Pillangó Kismama Párna
Akciós ár11 999 Ft Normál ár14 999 Ft
49% kedvezmény
Buildmaster Kreatívasztal - Multifunkcionális Asztal ÉpítőkockákkalBuildmaster Kreatívasztal - Multifunkcionális Asztal Építőkockákkal
Mommies.hu Buildmaster Kreatívasztal - Multifunkcionális Asztal
Akciós ár17 999 Ft-tól Normál ár34 999 Ft
43% kedvezmény
Rugalmas KanapéhuzatRugalmas Kanapéhuzat
Mommies.hu Rugalmas Kanapéhuzat
Akciós ár7 999 Ft-tól Normál ár13 999 Ft
33% kedvezmény
Mommies Natura Borsmentás Légzéskönnyítő GyógypárnaMommies Natura Borsmentás Légzéskönnyítő Gyógypárna
25% kedvezmény
Ergonomikus Babahordozó, 3 pozíciós Ergonomikus Babahordozó, ZöldErgonomikus Babahordozó, 3 pozíciós Ergonomikus Babahordozó, Kék
Mommies.hu Ergonomikus Babahordozó
Akciós ár14 999 Ft Normál ár19 999 Ft
30% kedvezmény
4in1 Multifunkciós Tricikli - Sárga - Standard4in1 Multifunkciós Tricikli - Sárga - Tolókarral
Mommies.hu 4in1 Multifunkciós Tricikli
Akciós ár27 999 Ft-tól Normál ár39 999 Ft
33% kedvezmény
Babóca Zenélő JátszószőnyegBabóca Zenélő Játszószőnyeg
Mommies.hu Babóca Zenélő Játszószőnyeg
Akciós ár11 999 Ft Normál ár17 999 Ft
32% kedvezmény
CsodaKuckó Függő CsepphintaCsodaKuckó Függő Csepphinta
Mommies.hu CsodaKuckó Függő Csepphinta
Akciós ár16 999 Ft-tól Normál ár24 999 Ft