7+1 tipp, amivel megelőzheted az elkényeztetést

A szeretet nem ismer határokat, ugye? Ez bizony a gyereknevelésnél nem mindig igaz. Ahhoz, hogy jól nevelt, kedves, felelősségteljes felnőttek legyenek gyermekeinkből, muszáj határokat húznunk. Ha ezt nem tesszük meg, sajnos fennáll az esélye, hogy gyermekeinket akaratunkon kívül elkényeztetjük. Ez azért is problémás, mert rengeteg konfliktust okoz, és sok boldog pillanattól foszt meg minket...

Azért, hogy segítsünk ezeket a helyzeteket jobban kezelni, cikkünkben összegyűjtöttük a 7 legjobb tanácsot, amelyek bevezetésével gyermekeink sokkal türelmesebbek lesznek és nagyobb önuralmat gyakorolnak majd. 

1. Végezzenek házimunkát

Ha a gyermekeknek az életkoruknak megfelelő házimunkát adunk, azzal nem csak a ház körüli teendők listáját rövidíthetjük le, de segítünk a felelősségérzet és az önbecsülés kialakításában is. Bár kezdetben hosszabb időt vehet igénybe egy kisgyermek megtanítása arra, hogyan végezzen el egy olyan egyszerű feladatot, mint például a söprés (az igazat megvallva, gyakran sokkal egyszerűbb lenne ha saját magunk végeznénk el...), a házimunka megtanítása fontos alapot jelenthet, amely egész hátralévő életében szolgálja majd a gyermeket.

2.Ragaszkodj a szabályaidhoz 

Hányszor fordult már elő, hogy gyermekünk unhatatlanul rágta a fülünket azért, mert nagyon szeretett volna valamit; Még egy 100. pattogós labdát a boltból, még egy szelet süteményt vacsora után, vagy még egy utolsó utáni ugrást a medencébe?

… és hányszor volt már olyan, hogy a sokadik “légyszi” után mi beadtuk a derekunkat?

Minél többször halljuk őt kérni valamit, annál inkább elbizonytalanodunk a saját döntésünkben…Talán még egy sütiből tényleg nem lenne semmi baj, de megéri azt az árat, hogy már megint engedtünk gyermekünknek?

Minél többször hagyjuk őt “nyerni” ilyen helyzetekben, annál inkább azt tanulja majd meg, hogy a sok kérlelés, hiszti, egyre hangosabb szavak hatására meg fogja kapni azt amit akar - csak idő kérdése, hogy anya mikor unja majd meg.

Készülj fel, az elején bizony piszok nehéz lesz látni, ahogy a bociszemek könnybe lábadnak, ahogy a végtelennek tűnő sírás egyre csak hangosabb lesz - azonban pár ilyen incidens után már tudni fogja, hogy feleslegesen próbálkozik. 

3.A fontos teendőket mindig a szórakozás előtt végezzék el

Szigorú szabálynak tűnhet, de a túlságosan megengedő nevelés hosszú távon nem vezet sehova. A szabályok keretet adnak a gyermeknek, és segítenek neki, hogy sikeres felnőtté váljanak. Akinek gyerekkorában mindent megengedtek, az felnőttként sem tud majd jól igazodni a szabályokhoz, ami ellehetetleníti, hogy jól funkcionáljanak a társadalomban. 

Hiába szeretne már az udvaron futkorászni, tedd neki világossá, hogy addig nem tud kimenni, amíg nem pakolta el a szőnyegről a játékait. Természetesen nézhet egy kis mesét, de előtte vigye vissza a tányérját. 

Nem kell félnünk, hogy ezekkel kicsi katonákat nevelünk belőlük. Egyetlen dologra kell ügyelnünk, hogy mindig az életkori sajátosságaihoz, és az egyéni képességeihez mérten adjunk neki feladatokat

4. Dolgozzanak meg azért, amit szeretnének

Sok szakértő úgy véli, hogy a gyerekek akkor is elkényeztetetté válnak, ha minden csak úgy az ölükbe hullik. Ez arra tanítja őket, hogy ezeket a javakat természetesnek vegyék, és mindent azonnal elvárnak majd tőlünk. Ha a gyermeked egy új játékot szeretne, állíts fel egy jutalmazási rendszert a jó viselkedésért, és hagyd, hogy apránként kiérdemelje azt. 

5.Bíztassuk őket az udvariasságra 

Tanítsuk meg őket arra, hogy “köszönöm”, “kérem”, “szeretném” - és figyeljünk is rá, hogy tényleg használják ezeket a kifejezéseket. Tanítsuk meg őket a sportszerű játékra, a másik ember tiszteletére, a megfelelő viselkedésre evés közben, és alapvető jó modorra.

Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy mi is jó példát mutassuk számukra, hiszen mi vagyunk azok, akiket elsődlegesen leutánoz, és tőlünk tanulja meg, hogy hogyan is illik viselkedni

6. Ismertesd meg vele a pénz valódi értékét 

A pénzről való tanítás fontos módja annak, hogy ne kényeztesd el a gyermekedet. Ha gyermek megtanulja, hogy mennyibe kerülnek a dolgok, hogyan működik a háztartás költségvetése, és hogyan gazdálkodhat a saját zsebpénzével, akkor kevésbé valószínű, hogy nyafogni fog valamiért, amit szeretne a boltból.

7.Tanítsd meg az önkontroll gyakorlására

Az egyik legfontosabb dolog, amit a szülők megtaníthatnak a gyermekeknek, az az önszabályozás. Ez vezet oda, hogy kevéssé, vagy egyáltalán ne legyen szükség fegyelmezésre. A határozott határok és elvárások korai felállítása óriási különbséget jelenthet abban, hogy a gyermek hogyan viselkedik idősebb korában. 

Azok a gyermekek, akiket már korán megtanítanak arra, hogyan viselkedjenek kedvesen, türelmesen, és hogyan rendelkezzenek önuralommal, nagyobb valószínűséggel szereznek majd barátokat és lesznek sikeresek a társadalomban. A gyermekek fegyelmezése az egyik legfontosabb módja annak, hogy a szülők elkerüljék gyermekeik elkényeztetését.

8.Tanítsd meg érvelni

Ha tényleg nagyon szeretne valamit, annak ne a követelőzés és az akaratosság legyen a csatornája. Bírd rá, hogy a maga nyelvén magyarázza el, hogy miért szeretné azt az adott dolgot. Ezzel apránként megtanítjuk arra, hogy hogyan érveljen, hogyan álljon ki saját magáért - ami az egyik leghasznosabb dolog, amit megtaníthatsz neki gyerekkorában. 

Összefoglalva: Hiába szeretnénk jót a megengedő neveléssel, ha nem vagyunk résen könnyen áteshetünk a ló túloldalára. Gyermekének mindenki a legjobbat szeretné, de ha ténylegesen mindent megkap, azzal az ellenkezőjét fogjuk elérni. Néhány egyszerű szabály bevezetésével azonban számottevő lesz a különbség.

Legújabb termékeink

Neked ajánlott termékek

Tovább a termékekhez