Így előzd meg a gerincferdülést - 5 tipp, a gyermek helyes testtartásáért

A legújabb kutatások szerint a hátfájás aránya a gyermekek és a felnőttek körében egyaránt emelkedik. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a 10 éves korú gyermekek 10%-nál már fellelhetőek olyan jelek, amelyek hátproblémára utalnak, és sokuknál már valamilyen kóros elváltozás is jelentkezik. 

Ez azért különösen meglepő, mert több egészségügyi szakemberrel, egészségügyi eszközzel és információval, valamint több kezeléssel, terápiával és képzési programmal rendelkezünk, mint valaha.

Tehetünk-e szülőként valamit, amivel megállítjuk ezt a folyamatot? A válasz egyértelműen igen! Szülőként óriási felelősségünk van abban, hogy a gyermekünknek jó legyen a tartása - hiszen ő még nem képes felmérni a helytelen testtartás következményeit. 

Eheti cikkünkben egyszerű, de annál hasznosabb tippeket gyűjtöttünk össze, amelyek bevezetésével óriási eredményeket érhetünk el, és megóvhatjuk gyermekünk gerincét!

1. Megfelelő hátitáska kiválasztása

Tudtad? - Egy iskolatáska súlya nem lehet több, mint a gyermek testsúlyának 10%-a.

Az sem mindegy azonban, hogy milyen típusú hátitáskát választunk. Fontos, hogy a vállpántok elég szélesek, és állíthatóak legyenek. További szempont, hogy a táska kövesse a gerinc vonalát, és biztosítsa az egyenletes súlyelosztást - amiben még egy deréköv is nagy segítséget nyújthat.

A rosszul kiválasztott, és rosszul hordott hátitáska a gerinc menti izmokat és a nyakcsigolyát egyaránt megterheli. Rosszul hordott táskának minősül például az is, amikor a gyermek csak az egyik vállára veszi fel a hátitáskát. Ennek a problémának a tartós fennállása akár gerincferdüléshez is vezethet.

2. Ergonomikus Gyerekasztal 

Mivel gyermekünk a hétköznapok jelentős részét az íróasztálánál tölti, kiemelt fontosságú, hogy ezt milyen minőségben teszi meg. A görnyedt tartás nem tesz jót a gerincnek, és a belső hasi szervekre is természetellenes nyomást gyakorol, ami nemcsak a figyelmét terelheti el, de akár fájdalmat is okozhat. A Mommies Ergonomikus Gyerekasztal állítható méreteinek köszönhetően igazodik a gyermek magasságához, ezzel biztosítva azt, hogy a könyök derékszöget zárva pihenjen az asztalon.

Az asztalhoz tartozó szék megtámasztja a derék-hát szakaszt, így elkerülhető a gerincet stabilizáló izmok túlterhelése. A szék az asztalhoz hasonlóan szintén állítható magasságú, így biztosak lehetünk benne, hogy a gyermek talpa mindig érintkezik a talajhoz

Ez azért nagyon fontos, mert a lógó láb túlterhelheti és nyomhatja a lábszárban futó ereket, ami később akár rossz vérkeringéshez is vezethet. 

Mindezek mellett az asztallap 0 és 40° között billenthető, így a gyermek teljesen egyenes háttal, görnyedés nélkül tud tanulni, rajzolni vagy akár olvasni az asztalnál. 

Az Ergonomikus Gyerekasztalt akár már most is megrendelheted, hogy gyermeked tartása minél hamarabb optimális helyzetbe kerüljön!
Kattints ide a termékért!

3. Rendszeresen változó pozíció 

A gyermeked testtartásánál az is fontos tényező, hogy meddig helyezkedik el ugyanabban a pozícióban. Győződj meg róla, hogy 30 percenként mindenképpen változtat testtartásán! Ha saját magától elfeledkezik időnként máshogyan ülni, akkor állíts be neki egy 30 perces időzítőt.

Érdemes még jógalabdákat is beszerezni, és napi 10-20 percet arra ültetni gyermekünket. Ezek egyszerűen meggátolják, hogy görnyedten üljön, szinte "kénytelen" rajta egyenesen tartani hátát. 

4. Mozgással a rossz testtartás ellen! 

A testtartás egyik legnagyobb kockázata a fizikai aktivitás hiánya. A jó testtartás és az aktivitás közötti összefüggés pedig jól dokumentált, hiszen azoknak a gyerekeknek, akik sportolnak, általában a testtartásuk is jobb.

5. Vond be az egész családot 

Játsszatok szerepjátékokat közösen, és bújjatok különböző állatok szerepébe! Egy olyan póz, mint a macskajárás, fluiditást hoz létre a gerincben, míg a lefelé irányuló kutya enyhíti a hátfájást, és erősíti a hasizmokat, amelyek segítenek a gerinc megtámasztásában. 

Ha van rá módotok, jógázzatok közösen, vagy végezzetek egyszerű, interneten is könnyedén fellelhető nyútjógyakorlatokat.

Fontos: A gyermeknek mindig a szülő az elsődleges mintája - így ha azt látja, hogy te is naphosszat görnyedsz a számítógép előtt, neki sem lesz igazi motivációja, hogy másképpen viselkedjen.

Ezeket a tippeket neked is érdemes megfogadnod, hiszen sosem késő elkezdeni korrigálni a testtartást!

Legújabb termékeink

kismama párna, szoptatós párna, terhes párna, szoptatós párna használata, kismama ölelő párna, Egyszínű - fehér
Mommies.hu Mommies Kismama Párna - Szoptató Párna
Akciós ár13 993 Ft Normál ár19 990 Ft
Babóca Hordozókendő - Babahordozó
Mommies.hu Babóca Hordozókendő - Babahordozó
Akciós ár12 993 Ft-tól Normál ár17 990 Ft
4in1 Multifunkciós Tricikli
Mommies.hu 4in1 Multifunkciós Tricikli
Akciós ár20 993 Ft-tól Normál ár29 990 Ft

Neked ajánlott termékek

Tovább a termékekhez
30% kedvezmény
Babóca Borostyános Babapárna
Mommies.hu Babóca Borostyános Babapárna
Akciós ár5 593 Ft-tól Normál ár7 990 Ft
30% kedvezmény
kismama párna, szoptatós párna, terhes párna, szoptatós párna használata, kismama ölelő párna, Egyszínű - fehér
Mommies.hu Mommies Kismama Párna - Szoptató Párna
Akciós ár13 993 Ft Normál ár19 990 Ft
35% kedvezmény
Benti Ayres-Terápiás Függő Hinta
Mommies.hu Benti Ayres-Terápiás Függő Hinta
Akciós ár12 999 Ft-tól Normál ár19 999 Ft
30% kedvezmény
Mommies Natura Borsmentás Légzéskönnyítő Gyógypárna
28% kedvezmény
Babóca Hordozókendő - Babahordozó
Mommies.hu Babóca Hordozókendő - Babahordozó
Akciós ár12 993 Ft-tól Normál ár17 990 Ft
26% kedvezmény
CsodaKuckó Függő Csepphinta
Mommies.hu CsodaKuckó Függő Csepphinta
Akciós ár13 993 Ft-tól Normál ár18 990 Ft
30% kedvezmény
kismama párna, pillangó kismama párna, szoptatós párna, terhes párna, szoptatós párna használata, Hamvas lila
Mommies.hu Pillangó Kismama Párna
Akciós ár12 453 Ft Normál ár17 790 Ft
30% kedvezmény
Rugalmas Kanapéhuzat
Mommies.hu Rugalmas Kanapéhuzat
Akciós ár6 993 Ft-tól Normál ár9 990 Ft
30% kedvezmény
4in1 Multifunkciós Tricikli
Mommies.hu 4in1 Multifunkciós Tricikli
Akciós ár20 993 Ft-tól Normál ár29 990 Ft
30% kedvezmény
Ergonomikus Babahordozó, 3 pozíciós Ergonomikus Babahordozó, Zöld
Mommies.hu Ergonomikus Babahordozó
Akciós ár13 993 Ft Normál ár19 990 Ft
30% kedvezmény
Babóca Borostyános Babaágynemű Szett és Huzat (4 részes)