Nem létezik a Mikulás? - 5+2 tipp, hogy megkönnyítsük ezt a beszélgetést

Minden szülő életében eljön az az idő, amikor meg kell ejteni Azt a beszélgetést. Nem, nem a szexuális felvilágosításról beszélünk, azon ráérünk még jó pár évet rágódni... Most arra gondolunk, amikor gyermekeinknek be kell vallanunk, hogy évekig mi magunk bújtunk a Télapó és a Jézuska szerepébe. Mi csempésztünk a kis csizmákba ajándékot, karácsonyfát a lakásba, és ajándékokat a fa alá. Nem a Mikulás és a Jézuska figyelte mindeddig, hogy jól viselkedtek-e, és a levelet is mi magunk olvastuk el. Csodaszép időszak ezekben hinni, azonban egyszer elmúlik a varázs, és gyermekeink megtudják az igazat.

Eheti cikkünkben az ünnepekre hangolódva mutatjuk azokat a praktikákat, amelyekkel a lehető legkevésbé okozunk majd csalódást gyermekeink számára, amikor elkezdenek kérdezősködni.

Mindenkit egyszerre leplezzünk le

Amint megtudják, hogy a Télapó nem létezik, automatikusan elkezdenek gyanakodni a többi ajándékhozó iránt is, mint a Jézuska, Fogtündér vagy a Húsvéti Nyuszi. Készülj fel a válaszokra, amely megmagyarázza, hogy az egész csak arról a csodás érzésnek a megteremtéséről szólt, hogy higgyünk valamiben. Akár igaziak akár nem, akkor is ugyanúgy becsüljék meg az ajándékokat, amiket kapnak, legyen szó a Télapó csokijairól, a Jézuska ajándékairól, vagy a pénzről, amit a Fogtündér hoz.

Magyarázzuk el az Ünnepek valódi varázsát

A lényeg a Jézuskában és a Télapóban, hogy higgyenek az ünnepekben. Attól függetlenül, hogy egyik sem létezik, a lényeg abban rejlik, hogy tovább vigyük ezt a kedves hagyományt, amely évről évre örömöt és boldogságot visz minden család életébe, legyen szó gyermekről vagy felnőttről. Azért, mert ők már tudják az igazságot, még ugyanúgy tovább vihetik a hírét, és másokkal is megoszthatják azt a varázslatos érzést, ami őket járta át az ünnepek közeledtével. Ahhoz, hogy jobban megértsék miről van szó, bevonhatjuk őket akár adományozásba, vagy süthetnek süteményt a helyi lakóközösség közös karácsonyára.

Még mindig Ők hozzák az ajándékot

Egyrészt zaklatottak lehetnek a tény miatt, hogy el lett rontva az ünnep, de ennél már csak a gondolat rosszabb, hogy nem fognak többé ajándékot kapni. Természetesen ez nincs így! Érdemes ugyanúgy folytatni az ajándékozási szokásokat a családban, ahogyan eddig is: titokban tegyük a cipőjükbe vagy a fa alá az ajándékot, ne áruljuk el mit fognak kapni stb - így továbbra is hasonló marad azaz öröm, amit addig éreztek, amíg hittek bennük.

Meséld el, te hogyan jöttél rá

Mindegy, hogy ugyanannyi éves voltál, idősebb vagy fiatalabb, a gyerekeknek jól esik majd hallani, hogy te ugyanúgy átmentél ezen, mint ők. Magyarázd el, hogy szinte minden gyerek átéli ezt, amit most ők, hiszen minden szülő igyekszik ezt a varázst becsempészni egy gyermek életébe. Ez segíthet neki megérteni, hogy csak jót akartunk, és nem egy ellene irányuló átverésről van szó.

Beszélgessenek a nagy tesóval is

Ha van olyan nagyobb testvére, vagy idősebb unokatesója a családban, akik már tudják az igazak, akkor érdemes velük is beszélgetne, hogy elmondják: velük is megtörtént ez, és nincsen semmi baj. Elmagyarázhatják nekik, hogy a Télapó vagy Jézuska attól még ugyanúgy "létezhet", ha továbbra is fenntartják a hagyományokat.

Legyen ez a közös titkotok  

Ha több gyerkőcöd is van, akkor az ünnepek közeledtével a Télapó és Jézuska gyakran szóba fog jönni majd közöttük. Beszéld meg azokkal a gyerekekkel, akik már tudják az igazat, hogy ne mondják el a kisebbeknek. Különleges kis titkotok lesz majd együtt, hiszen ő tud valamit szüleiktől, amit a többi tesójuk nem.

Várd meg, amíg ő megy oda hozzád

Talán az a legjobb, ha megvárjuk, amíg elkezdenek maguktól gondolkozni és gyanakodni, mert előbb utóbb úgyis oda fognak jönni, hogy rákérdezzenek. Itt lehetőséged van kicsit még játékosan elterelni a témát, vagy rögtön el is mondhatod az igazat.

Legújabb termékeink

Neked ajánlott termékek

Tovább a termékekhez