Anyaként munkában- 10+1 dolog, amit senki nem mondott neked erről
Magyarországon rengetegen élünk dolgozó anyukaként, hiszen előbb vagy utóbb, ilyen vagy olyan okból kifolyólag, de visszatérünk a munkaerőpiacra, miután gyermeket vállaltunk. Ez a folyamat azonban rengeteg olyan lelki megpróbáltatással, kihívással, és néha komikus helyzettel jár, amellyel egy "átlag" dolgozónak sosem kell szembesülnie.

De mi az a 10+1 dolog, amire mi sem számítottunk újbóli munkavállalásunk előtt? Tarts velünk és olvasd el cikkünket!

1. Izgatottsággal tölt el, hogy végre újra dolgozhatsz

Talán a munkatársaid és barátaid úgy látják, hogy a szülés után otthon töltött idő felért egy nagy nyaralással, te pontosan tudod, hogy a véget nem érő fürdetések, szoptatások, át nem aludt éjszakák nem éppen a pihenésről szóltak. Sokan nem fogják érteni, hogy miért mentél vissza dolgozni, pedig neked most tényleg felér egy nyaralással, hogy felnőttek társaságában lehetsz és nyugalomban ihatod meg a MELEG kávédat.

2. Percről percig tele lesz a naptárad

Eddig is úgy gondoltad, hogy a naptárad tele van? Készülj fel, hogy a munka-gyerek kombinációval új szintre emelkedik az időbeosztásod összetettsége. Ha eddig szűkösen jöttél ki a reggeli készülődéssel, akkor képzeld el ezt úgy, hogy közben etetned, öltöztetned kell a gyermeket, aki még egy utolsót játszani akar, vagy rosszabb esetben még csak az ágyból sem sikerült kikelnie. Próbálod időben elvinni a bölcsibe vagy oviba, miközben már te is régen késésben vagy. Mókásan hangzik, ugye? Már meg sem merjük említeni, hogy munka után ugyanilyen őrültek háza keletkezik, ha mindenkit szeretnél időben lefektetni.

3. Egy egész falu kell egy gyerek felneveléséhez

A dolgozó anyák esetében ez a mondás még inkább igaz. Tanárok, iskolai titkárok, családtagok, barátok, bébiszitterek, szomszédok... Egy egész csapat kell hozzá, hogy minden rendben menjen a gyermekkel kapcsolatosan. Ki fizeti majd be a kirándulást, ki marad a gyerekkel ha beteg, mikor vannak az iskolai előadások...

4. Lesz olyan, aki azt gondolja csak a versenyszellem hajt

Vannak, akik gazdasági okokból mennek vissza dolgozni, vannak, akik más okokból kifolyólag maradnak a gyermekkel. Néhány dolgozó anyuka szívből szeretett volna visszamenni dolgozni, míg néhányuk muszájból teszi ezt. Bárhogyan dönt is egy anyuka, nem jobb vagy rosszabb a többi anyukától, sosem tudhatjuk döntését mi indokolta - az összes anyuka csak próbál helytállni, miközben pénzt keres, karriert épít és a gyermekét is neveli.

5. Valószínűleg több munkát végzel majd, mint partnered

Még ha a szülés előtt viszonylagosan egyenlően is osztottátok fel a ház körüli teendőket, ez jó eséllyel megváltozik a gyermek után. Felmérések szerint a legtöbb családban a nők sokkal többet dolgoznak, hiszen hazaérve még jó pár óra házimunka, és gyereknevelési teendő is vár rájuk. 

6. A kocsiban töltött idő felértékelődik 

Pár perc, vagy akár néhány óra a dugóban, tömött vonaton eddig felért egy kínzással... Most viszont? Miután a gyermeket leadtad, marad egy kis időd, amíg beérsz a munkába, és csak magaddal tölthetsz egy kis időt. Sok esetben ez a legnagyobb én-idő, amiben részesülhetsz.

7. Olyan dolgokat csinálsz majd egyszerre, amiket eddig soha

Sokszor lesz olyan, hogy kénytelen leszel hazavinni a munkát, ami azt jelenti, hogy hajfonás közben e-maileket szerkesztesz, szendvicskészítés alatt még megejted az utolsó hívásokat, és a holnapi prezentációt gyereked előtt fogod majd elgyakorolni - akik már inkább a Jégvarázst nézné, mint téged.

8. Állandóan magyarázkodsz majd, miért dolgozol

Az emberek többsége hajlamos elfelejteni, hogy a munka egy gazdasági szükséglet, és nemcsak egy hobbi, amivel el tudjuk ütni az időnket. Jobb ha felkészülsz, sokan fogják majd kérdezgetni, hogy miért nem maradtál inkább otthon, persze ugyanezt egy apukától eszükbe sem jutna megkérdezni.

9. Nem lesz állandóan bűntudatod

Míg legtöbbször azzal tömik a fejünket, hogy milyen bűntudatunk lesz majd, vagy milyennek kellene lennie, hogy visszamegyünk dolgozni heti 5 napra a gyermekünk nélkül - ez mégsem lesz így, és ezzel nincs is semmi baj. Jóra használod a képességeidet, miközben a gyermeked azt látja, hogy anya is ugyanannyira képes, mint apa, vagy azok az emberek, akiknek nincsen gyermekük.

10. Lazítani fogsz a "nincs tévé" szabályon

Hidd csak el, még egy rész a Peppa Pig-ből már nem is fog olyan ördögtől valónak tűnni, ha az idő alatt te nyerhetsz magadnak egy kis időt.

+1 Csak azért, mert szereted a gyerekeidet, még nem jelenti azt, hogy 0-24-ben velük akarsz lenni. Lehet, hogy arra a következtetésre fogsz jutni, hogy jobb lesz a kapcsolatod a gyerekeddel, ha nem vagy minden percben vele. Ha a munka boldoggá, egészségessé és anyagilag stabilabbá tesz, akkor szülőként is jobban helyt fogsz tudni majd állni - hiszen ha jobban érzed majd magad, azt a gyereked is érezni fogja rajtad.

Legújabb termékeink

Neked ajánlott termékek

Tovább a termékekhez